Derde van gemeenteraadsleden wel eens bedreigd [update]

0
De gemeenteraad van Lochem in vergadering (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ARNHEM – Gemeenteraadsleden in Gelderland krijgen vaak te maken met bedreiging of agressie. In een enquête van Omroep Gelderland gaf 32 procent van de lokale politici aan daar wel eens mee te maken te hebben gehad. Bij vrouwen ligt dit percentage zelfs op 38%.

[update: dinsdag 11/6, 15.20u] Omroep Gelderland heeft inmiddels meer uitkomsten van de enquête naar buiten gebracht. Hieruit blijkt onder meer dat ongeveer de helft van de raadsleden zich niet gewaardeerd voelt. Verder zegt 88% uit idealisme en betrokkenheid in de lokale politiek te zijn gegaan. En bijna een derde zegt te weinig kennis te hebben van de financiën. Lees het hele artikel HIER.

Hoger aantal

Er werden 400 raadsleden uit alle 51 gemeenten ondervraagd. Het Gelderse percentage ligt boven het landelijke gemiddelde van 28%. Dit werd vorig jaar becijferd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een ander onderzoek, van het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) hield het eerder op 26%.

Voorbeelden

Tijdens de enquête van Omroep Gelderland kwamen ook een aantal concrete voorbeelden aan het licht. Zo ontplofte een vuurwerkbom in de tuin van een raadslid in Zevenaar. Bij de omroep komt verder PvdA-raadslid Hans Pelle uit de gemeente Berkelland aan het woord, die meldt te zijn bedreigd toen hij voorstelde asielzoekers te huisvesten in een leegstaande kliniek in Rekken.

Weinig aangiftes

Opvallend is dat slechts een minderheid van de bedreigde of belaagde raadsleden aangifte doet. Dit gebeurt in slechts 7 procent van de gevallen. De Nederlandse Verenging van Raadsleden (NVR) vindt dat altijd aangifte zou moeten worden gedaan.

Uit de enquête komt verder naar voren dat vrouwelijke raadsleden vaker het slachtoffer worden. Daarbij komt ook vaker seksuele intimidatie voor.

Gegevens online

De gegevens van raadsleden zijn vaak heel gemakkelijk te vinden via de websites van de gemeenten. Terecht ook, want een raadslid moet bereikbaar zijn voor inwoners. Maar onverlaten kunnen zo ook gemakkelijk toegang krijgen tot hun (potentiële) slachtoffers.

Lochem

Concrete zaken uit de gemeente Lochem zijn niet naar buiten gekomen. Zeker is dat ook Lochemse raadsleden zijn benaderd. Van de 400 raadsleden die zijn benaderd vulden er 371 alles in. De provincie Gelderland heeft in totaal 1141 raadsleden.

Ondertussen wordt in Den Haag gewerkt aan een wetsvoorstel dat voorziet in een verhoging van de maximumstraf voor bedreiging van raadsleden van 2 naar 3 jaar.