De Mol en de gemeentepolitiek op Staring College

0
De volle aula van het Staring College tijdens het debat. Links heeft Henk van Zeijts van GroenLinks het woord (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De lijsttrekkers van de zittende politieke partijen uit de Lochemse gemeenteraad togen donderdag naar het Staring College. Nieuwkomer Meedenken met Lochem (MmL) was verhinderd. Wie er wel was, was presentator Jan ‘De Mol’ Versteegh. Hij leidde de plaatselijke politici langs een aantal stellingen.

Presentator Jan ‘De Mol’ Versteegh (l) voelt Hamp Harmsen (d66) aan de tand (foto: LochemsNieuws)

Stellingen
De aula van de school was – bijna letterlijk – tot de nok toe gevuld. De stellingen die voorbij kwamen waren toegesneden op de leeftijd van de scholieren. Zo ging het onder meer over alcohol, de schoolroute vanuit Ruurlo en Barchem en de vraag of sport voor iedereen gratis moet zijn.

Fietsroute
De lijsttrekkers gingen soms in debat maar lieten per onderwerp toch vooral het standpunt van de eigen partij klinken. Dat kwam overigens ook omdat er vaak sprake was van bijna eensluidende meningen. Zo lijkt er een meerderheid (van de zittende raad) te zijn voor het verharden van het fietspad langs Onderlangs, dat is nu een zandpad.

Sport
Wat betreft gratis sport is er consensus dat iedereen zijn eigen sportieve activiteiten moet bekostigen en dat de gemeente moet bijspringen voor gezinnen die dat niet kunnen betalen.

Stemming
Na het debat konden de leerlingen hun stem uitbrengen. De VVD kan als het aan de scholieren ligt met een absolute meerderheid aan de slag (56%). Op gepaste afstand volgt D66 (15%), GroenLinks haalde nog net de 10% van stemmen en de rest dook daar onder, zoals CDA (9%), GB (7%). Saillant detail: Meedenken met Lochem (2%) kreeg ondanks de afwezigheid meer stemmen dan de PvdA (1%).

De lijsttrekkers in het Staring College. Links presentator Jan Versteegh (foto: LochemsNieuws)