Bijsluiter bij de gemeenteraadsverkiezingen

1
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Op 21 maart gaan we naar de stembus. En we mogen zelfs 2 keer stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad en geven via een raadgevend referendum een oordeel over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. Hieronder volgt praktische informatie over de stembusgang.

 • Iedere stemgerechtigde inwoner van de gemeente heeft 2 stempassen ontvangen. Die moet(en) mee naar het stembureau, net als een geldig legitimatiebewijs. Als legitimatie gelden een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Deze mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
  .
 • De stemlokalen zijn op woensdag 21 maart geopend van 7.30 tot 21.00 uur.
  .
 • [tminus]

 • Op de stempas is aangegeven welk stemlokaal het dichts in de buurt is. Met je stempas mag je echter in elk stembureau binnen de gemeentegrenzen stemmen.
  .
 • Voor het raadgevend referendum kan eventueel ook buiten de eigen gemeente gestemd worden. Daarvoor is een kiezerspas noodzakelijk. De toegestuurde stempas voor het referendum kan op het gemeentehuis worden ingeruild voor zo’n kiezerspas.
  .
 • In de gemeente zijn 20 stembureaus. Ze zijn te vinden op de kaart hieronder. Deze kaart is gemaakt door onze mediapartner LokaalGelderland.nl.
  lees verder onder de kaart…

 • Bijna alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder-validen. Dit is niet het geval bij het stemlokaal in de parochiezaal van de RK-kerk aan de de Kastanjelaan 33 in Lochem.
  .
 • Wie niet zelf kan gaan, kan ervoor kiezen om iemand anders bij volmacht te laten stemmen. Op de achterzijde van de stempas kunnen de gegevens van gemachtigde worden ingevuld. De houder van de stempas en de gemachtigde dienen beiden te tekenen. Ook moet de gemachtigde een kopie van een identiteitsbewijs van de stemgerechtigde meenemen naar het stembureau. De volmachtstem moet tegelijk met de eigen stem worden uitgebracht en iemand mag door maximaal 2 personen zijn gemachtigd.
  .
 • Stempas kwijt? Vraag dan voor dinsdag 20 maart 12.00 uur een vervangende stempas bij het gemeentehuis aan de Hanzeweg in Lochem. Dat is vanaf dat moment de enig geldige stempas. Als de oude toch nog boven water komt is deze niet meer geldig.
  .
 • Een geldige stem wordt uitgebracht door een het rondje voor een van de kandidaten op het stembiljet rood te maken. Elke andere toevoeging in de vorm van tekst of tekening maken de stem ongeldig. Dit geldt uiteraard ook als er meer dan één vakje rood wordt gemaakt. Bij een vergissing kan het stembiljet bij de voorzitter van het stembureau worden omgeruild voor een nieuw exemplaar. Dit kan echter slechts één keer.
  .
 • Een blanco stem uitbrengen kan ook. In dat geval wordt geen vakje rood gekleurd en wordt het biljet in de stembus gegooid. Blanco stemmen worden geteld en in de uitslag verwerkt. Een blanco stem wordt een ongeldige stem als er iets op het stembiljet wordt geschreven of getekend.
  .
 • In de gemeente Lochem doen 7 partijen mee aan de verkiezingen. Zes daarvan zitten ook nu al in de gemeenteraad. Dit zijn: Gemeentebelangen (GB), D66, CDA, VVD en PvdA en GroenLinks (GL). Meedenken met Lochem (MmL) zit nu niet in de gemeenteraad maar doet al wel voor de tweede keer mee aan de verkiezingen.
  .
 • De Graafschapbibliotheken hebben de verkiezingsprogramma’s van alle partijen verzameld en op de website als pdf-bestanden beschikbaar gemaakt. Op de website van de gemeente staat een samenvatting per partij.
  .
 • Op maandag 19 maart wordt in het gemeentehuis een verkiezingsdebat gehouden onder de titel ‘Lochem Kiest’. Vanaf 19.30 uur is er een informatiemarkt van de deelnemende partijen in de hal van het gemeentehuis. Om 20.00 begint het debat. Na afloop kan onder het genot van een borrel worden nagepraat.
  .
 • Informatie over de verkiezingen is ook te vinden op de website van de gemeente: www.lochem.nl. Voor vragen kan men terecht de afdeling Publiekszaken van de gemeente, via telefoonnummer 0573-289222 (werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur)
  .
 • Wie meer wil weten over het werk van de gemeenteraad en de verkiezingen kan terecht op www.hoewerktstemmen.nl . Daar wordt in eenvoudige gesproken taal alles nog eens uitgelegd.
  .
 • Meer uitgebreide uitleg over de telling, kiesdeler, kiesdrempel, voorkeurstemmen en restzetels? Kijk dan op de website van de Kiesraad.

LochemsNieuws presenteert vanaf de start van het verkiezingsdebat op 19 maart tot het moment dat de verkiezingsuitslag definitief is een liveblog.

1

1 REACTIE

Comments are closed.