Coronavirus klopt aan de deur

0
Coronavirus (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Twee coronabesmettingen in de gemeente Bronckhorst en een aantal gevallen in Twente en Salland maken duidelijk dat het het virus vermoedelijk niet aan de gemeente Lochem voorbij zal gaan. Geen reden tot paniek, maar extra alertheid kan geen kwaad.

[update: na het verschijnen van dit artikel is ook een coronabesmetting gemeld in de gemeente Voorst.]

In de gemeente Bronckhorst zijn twee gevallen vastgesteld bij mensen uit Hengelo. Ten noorden van ons zijn er gevallen in Borne, Nijverdal, Almelo en Dinkelland. Van al deze gevallen is bekend dat er contact is geweest met mensen waarbij het virus al eerder werd aangetoond. Dat betekent er nog steeds gericht gezocht kan worden anderen die contact hadden met patiënten in eigen land of bijvoorbeeld in Noord-Italië.

Verspreiding

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met een besmette patiënt. Deze personen moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben.

Symptomen

De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoesten. Belangrijk bij het voorkomen van de verspreiding zijn een aantal simpele maatregelen die overigens bij álle vormen van griep en verkoudheid werkzaam zijn. Dit zijn: vaak handen wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Wie zich ziek voelt en het niet vertrouwd kan bellen met de huisarts. Ga niet in een (volle) wachtkamer zitten.

Op de website van het RIVM zijn veel vragen en de bijbehorende antwoorden verzameld.

Kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etcetera) op de site van de Rijksoverheid.

Hieronder een eenvoudige uitleg over de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen: