Corona halveert het aantal woninginbraken in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)
LOCHEM/GORSSEL – De corona-crisis zorgde ervoor dat we de afgelopen maanden meer thuis waren dan normaal. Dit had een positieve uitwerking op het aantal inbraken. In de gemeente Lochem was sprake van een halvering. Tussen januari en april 2019 werden nog 1,4 per 10.000 huishoudens bezocht door inbrekers. Dit jaar was dit in dezelfde periode 0,7 huishoudens. Ook het aantal schuurinbraken daalde, tegen de landelijk trend in.
Dit blijkt uit onderzoek van Independer, aan de hand van de meeste recente politiecijfers. In de gemeente en ook in de hele provincie daalde ook het aantal schuurinbraken. Landelijke was juist sprake van een toename van opengebroken bijgebouwen.

Woningen en schuren

Als woningen en bijgebouwen worden opgeteld, werden in de gemeente Lochem 2 van de 10.000 huishoudens het slachtoffer van een inbraak. Dit waren er in dezelfde periode van het afgelopen jaar nog 4,8.
In heel Gelderland werden in de eerste vier maanden van 2020 1.099 inbraken in woningen gepleegd. Dat is een vijfde minder dan in 2019. Toen waren het er nog 1.377. Ook landelijk was een daling te zien. Het inbrekersgilde liet zich vermoedelijk afschrikken door het feit dat er bijna altijd mensen in huis waren. Ze weken vaak uit naar bijgebouwen, zoals schuurtjes en kelderboxen, maar dit geldt dus in mindere mate voor deze regio.
Lees verder onder de kaart…
Bron: Independer inboedelverzekering

Verzekering

Bijgebouwen zijn meestal verzekert via de inboedelverzekering. Maar dan moet de schuur zich wel op hetzelfde adres bevinden. En er moet sprake zijn van inbraak. Als de deur niet was afgesloten is de inboedel niet gedekt. Verder keert de verzekering alleen uit als aangifte is gedaan bij de politie.

Bekijk alle onderzoeksresultaten op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.

Hieronder een overzicht van het aantal woninginbraken van de afgelopen twee jaar:

Bron: Independer inboedelverzekering