Corona dwarsboomt bezoek Britse veteranen aan Lochem

0
Berry Swarthoff met het vaandel van het Wiltshire Regiment (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De viering van 75 jaar bevrijding moet het in Lochem doen zonder veteranen. De Engelse bevrijders George Campello (95) en Jack Ingleton (100) hebben afgezegd. De Britse overheid heeft alle veteranen geadviseerd om niet naar het Europese vasteland te reizen vanwege de corona-uitbraak.

Veteraan George Campello heeft de komst naar Lochem moeten afzeggen.

Bij het advies speelt mee dat alle veteranen inmiddels stokoud zijn en dus in de risicogroep vallen. Berry Swarthoff van het Liberation Museum in Lochem kreeg woensdagmiddag te horen dat George Campello niet komt. Hij zou van 1 tot en met 6 april in Lochem verblijven. Lochem werd op 2 april bevrijd. Het hoogtepunt van de viering is gepland op zaterdag 4 april. Dat komt mogelijk ook in gevaar als het donderdag afgekondigde verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen dan nog van kracht is.

Wiltshire Regiment

De komst van Jack Ingleton was nog niet zeker omdat hij gezien zijn hoge leeftijd van dag tot dag leeft.  Door het negatieve reisadvies blijft ook hij zeker thuis. Berry Swarthoff verwacht nog wel Jeff Matthews, de vertegenwoordiger van Wiltshire Regiment dat bij de bevrijding van Lochem betrokken was.

De verplichte afzegging van veteranen zijn extra pijnlijk omdat het vrijwel zeker de allerlaatste keer zou zijn dat ze bij een grote viering aanwezig konden zijn. Dat geldt voor alle vieringen in het land waar de bevrijding dit jaar groot wordt gevierd.

Activiteiten

De activiteiten rond de viering van 75 Bevrijding gaan in Lochem vooralsnog gewoon door. Op 4 april komen onder meer heel veel oude legervoertuigen van Keep them Rolling naar Lochem. De stoet, die van Barchem naar Lochem rijdt, wordt op de Grote Markt feestelijk ontvangen door een drums & pipes band. Die dag houdt de Lochemse Evenementen Organisatie een bevrijdingslunch in het gemeentehuis.

Binnenkort meer over de activiteiten rond 75 Jaar Bevrijding…