Mepal-ontwerper Johan Weernink geridderd

0
Het Bloom servies van Mepal (foto: Mepal)

LOCHEM/DIEPENHEIM – Johan Weernink(67), hoofdontwerper van Mepal, mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Dinsdag (22/6) kreeg hij de bijbehorende versierselen opgespeld door Lochems burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Weernink ging onlangs, na een dienstverband van 40 jaar, met pensioen.

Johan Weernink woont in Diepenheim maar omdat het accent van zijn verdiensten in Lochem liggen, werd hij hier geridderd. Officieel heette zijn functie bij Mepal: hoofdontwerper en manager productontwikkeling.

504 producten ontworpen

De onderstaande tekst is aangeleverd door de gemeente Lochem:
Mepal produceert, ontwerpt, fabriceert en distribueert duurzame kunststofproducten die dagelijks in miljoenen huishoudens, nationaal en internationaal worden gebruikt. Johan Weernink ontwierp er daar maar liefst 504 van. Hij ontwierp producten met afbeeldingen van kunstenaars, bijvoorbeeld van Dick Bruna. Mepal BV won 17 internationale prijzen met producten van de hand van Johan Weernink.

Verschillende ontwerpen zijn bekroond met nationale en internationale Awards zoals:
– de serie voorraaddozen Modula: Pro K Product of the year (2007)
– de Mepal lunchpot: Pro K Winner en IF Design Award (2018)
– de bewaardozenlijn Cirqula: Pro K Winner en IF Design Award (2018)
– de servieslijn Bloom: Red Dot Winner en IF Design Award (2020)

Tentoonstelling en boek

Johan Weernink droeg in 2020 bij aan de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Mepal, Bijvoorbeeld’ in het stadsmuseum Zoetermeer en aan de daarbij uitgegeven catalogus. Hij besteedde veel tijd aan het overdragen van kennis aan jonge ontwerpers en begeleidde meer dan tachtig stagiaires. Hij fungeerde als extern beoordelaar, gastdocent en begeleider van studieprojecten bij verschillende ontwerpopleidingen in Delft en Eindhoven.

De afgelopen jaren droeg hij bij aan het vinden en inwerken van een waardige opvolger. Ook heeft hij zijn kennis en ervaring vastgelegd. Dat leidde tot het boek ‘Mepal, Vanzelfsprekend bijzonder’. Het boek verscheen in december 2020 vanwege de viering van het zeventigjarig bestaan van het merk Mepal.

Kapittel voor de Civiele Orden

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert Johan Weernink als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. De maatschappelijke betekenis, de impact en uitstraling van de activiteiten van Johan Weernink, zijn voor het Kapittel voldoende reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.