Condoleance Ap Daalmeijer dinsdagavond in Zutphen

1
Ap Daalmeijer tijdens een solo-optreden tijdens het Windstreken Festival in het openluchttheater. (Foto René Van Buitenen)

LOCHEM – De gisteren (donderdag) overleden muzikant Ap(pie) Daalmeijer wordt volgende week in besloten kring gecremeerd in Zutphen. In crematorium De Omarming is dinsdagavond vanaf 19.00 uur wel voor iedereen de gelegenheid om zijn familie te condoleren.

Ap Daalmeijer tijdens een solo-optreden op het Windstreken Festival in het openluchttheater. (Foto René Van Buitenen)

Verslagenheid
Gisteren kwam het bericht dat de populaire Lochemer in de nacht van woensdag op donderdag is overleden. Het was pas kort geleden bekend geworden dat hij ongeneeslijk ziek was. Het slechte nieuws kwam voor de meeste mensen die hem kenden dan ook onverwachts. Er is met verslagenheid en verdriet gereageerd.

Veel reacties
Het bericht op deze website werd binnen 24 uur meer dan 7000 keer bekeken en op Facebook wordt veelvuldig gereageerd. Er zijn zo’n 100 reacties binnen en het bericht is ruim 50 keer gedeeld. Meest blijft het bij condoleances en steunbetuigingen aan de nabestaanden maar er zijn ook herinneringen aan Ap te lezen.

Ides of May
Zijn band, Ides of May, zette de cover van de Facebookpagina op zwart en plaatste een foto met ‘Bedankt Ap’ op de tijdlijn. De band zou nog optreden tijdens Mañana Mañana in Vorden. Dat werd eerder al afgezegd.

Herinnering
Zo is er het verhaal van oud-collega en mede-muzikant Han Neijenhuis uit Zutphen. Han is momenteel drummer bij de bluesband de The Veldman Brothers. Hij schreef een herinnering op zijn Facebook-tijdlijn.    (lees verder onder dit kader)

 
Ook Lochemer Gerwin Nijkamp, journalist en hoofdredacteur bij Achterhoek Nieuws, plaatste een verhaal op zijn Facebook. (lees verder onder dit kader)

 

Een reactie kwam er ook van Janny Maatman, met wie Ap in de band Copperfield speelde. De twee hadden lange tijd een relatie. Zij schrijft via e-mail aan LochemsNieuws:

“Heb jaren een relatie gehad met Ap. Ook op muzikaal gebied met de band Copperfield, samen met Fred Rootveld, Joop Klein Goldewijk, Theo van de berg, Jan Snickers, Jan Momberg e.a.  Vele uren samen doorgebracht in verschillende studio’s en op podia in Nederland en Duitsland. Vaak optredens bij radio en TV. Veel succes en plezier gehad.

Ap  en Fred waren de songschrijvers. Fred deed de tekst en Ap de melodielijn.

Goed team. Samen als band naar het conservatorium in Enschede. Veel geleerd.

Hierna ging  ieder zijn eigen weg. Gelukkig wel kontakt gehouden en met Facebook is dat ook makkelijker geworden.


Ik zal Ap missen als mens en als musicus. Gelukkig hebben we zijn muziek nog. 
Ik wens de familie veel sterkte met dit verlies.”

Ook bijzonder is de reactie die Evert Wilbrink achterliet op de FB-pagina van LochemsNieuws. Wilbrink werkte in de jaren ’60 voor het platenlabel Negram, waar Coppperfield onder contract stond. Ook runde hij samen met Koos van Dijk het management van Herman Brood. Hij woont momenteel in muziekwalhalla Nashville. Hij schreef dit:

“R.I.P. Appie Daalmeijer
Vorige week op de terugweg naar het vliegveld van Denver, Colorado, gingen we nog even koffie drinken bij Eef in haar winkeltje annex snackbar Dubbel Dutch. De Amsterdamse blues-gitariste heeft ook een Nederlandse bibliotheek en ik had daar een aantal boeken voor meegebracht, waaeonder ‘Appie Daalmeijer – een poplegende uit de Achterhoek’ .
Appie kende ik als zanger van de Lochemse groep Copperfield, die in de jaren zestig bij Negram onder contract stond. Het boek over Appie kreeg ik eerder dit jaar van Stef Woestenenk en las ik in een keer uit. Het verbaasde me dat Appie na het failliet van Copperfield niet bij de Aldi terecht kwam of achter de lopende band in een plaatselijke fabriek, maar z’n hele leven muzikant bleef in bandjes als de Valentino’s, de Ides of May of met het duo Appie & Stef.
Drie dagen nadat ik Eef met het boek verblijd had, hoorde ik dat Appie niet meer onder ons is, maar binnen 10 dagen door ziekte gesloopt werd. Ik heb op Youtube z’n filmpjes opgezocht en o.a. naar anderhalf uur Bob Dylan door Appie Daalmeijer en Stef Woestenenk gekeken. Appie werd 67, maar voor mij bleef-ie dat verlegen jochie van 18 dat aan de hand van de op Dik Trom lijkende Fred Rootveld (die zichzelf meer als de jonge Colonel Parker zag) bij ons in het kantoor van Negram-Delta een halve eeuw geleden met z’n eerste singletje kwam binnenlopen.
Een mooi Leven in de Muziek had Appie, denk ik als ik naar de videoclip ‘Hart van Goud’ met z’n gelegenheidsformatie Oerend Hart kijk.”

Alle reacties op de Facebookpagina van LochemsNieuws zijn hier te lezen:
(kijk verder onder dit kader)

 

De foto’s bij dit artikel zijn van René van Buitenen en gemaakt in het openluchttheater.

Ap Daalmeijer tijdens een solo-optreden op het Windstreken Festival in het openluchttheater. (Foto René Van Buitenen)

 

1 REACTIE

  1. Ap Daalmeijer mischien zijn er mensen die dinsdag wel naar Condoleance heen willen maar geen vervoer hebben ik rij van hengelo over lochem heen en heb nog plek vrij voor 2 of 3 personen..

Comments are closed.