Collegeprogramma Lochem laat nog op zich wachten

0
(vlnr: )Henk van Zeijts (GL), Bert Groot Wesselijk (GB) en Eric-Jan de Haan (VVD) (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het nieuwe Lochemse college, bestaande uit GB, GroenLinks en VVD, neemt de hele zomer de tijd om een collegeprogramma op te stellen. Na een inwerkperiode van de twee nieuwe wethouders gaat het college dezer dagen ‘de hei op’ om de eerste piketpaaltjes te slaan.

In september moet duidelijk zijn wat het college de komende vier jaar wil gaan doen. In die maand wordt de begroting afgerond en de financiële gevolgen van het collegebeleid moeten daarin worden verwerkt.

Lastig
Wethouder Bert Groot Wesseldijk van Gemeentebelangen is de enige van de drie wethouders uit het vorige college die mocht doorgaan. Hij noemt de periode na de verkiezingen lastig. ,,Nadat de uitslag bekend was zat ik met twee collega’s die wisten dat ze niet zouden terugkeren in het college. Zij wilden geen grote beslissingen meer nemen. En de afgelopen tijd stond in het teken van het inwerken van de nieuwe collega’s Eric-Jan de Haan (VVD) en Henk van Zeijts (GL).”

Inmiddels is de zaak weer goed op de rails, zo meldt Groot Wesseldijk. Lopende zaken zijn weer opgepakt. Het gaat daarbij om beleid en plannen die door het vorige college zijn geïnitieerd. In het coalitie-akkoord staat dat het uitvoeren van bestaande plannen voorrang krijgt.

Accenten
Het nieuwe college wil zeker in de eerste periode niet veel tijd en energie steken in het ontwikkelen van nieuwe visies en plannen. ‘Doen’ is verwerkt in de titel van het coalitie-akkoord (Dichtbij, Duurzaam, Doen). Ondanks dat voornemen zullen GroenLinks en de VVD als nieuwkomers in de coalitie hun eigen accenten willen zetten. Die moeten tot uiting komen in het op te stellen collegeprogramma.

,,We halen deze zomer flink door”, aldus Bert Groot Wesseldijk. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de drie partijen het eens worden over de koers.