Collectieve zorgverzekering Lochemse minima van Menzis naar Salland

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Mensen in de gemeente Lochem met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen zich verzekeren via de collectieve zorgverzekering van de gemeente. De betrokkenen hebben deze week een brief ontvangen waarin een overstap van Menzis naar Salland Verzekeringen wordt aangekondigd.

De collectieve verzekering via de gemeente zorgt voor een uitgebreidere dekking. Ook zijn het eigen risico en de eigen bijdrage Wmo meeverzekerd. Uiterlijk op 12 november worden de premies voor 2019 bekend gemaakt door de zorgverzekeraars.

Premie
Het Kabinet verwacht een verhoging van zo’n 10 euro per maand. Komende week maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de nieuwe premies al bekend. Deze verzekeraar doet dit traditioneel op de vierde dinsdag in september. Voor de minima worden premieverhogingen overigens meestal gecompenseerd via een hogere zorgtoeslag.

Overstap
Mensen die nu collectief verzekerd zijn via Menzis zijn niet verplicht om de overstap te maken. Wie bij Menzis blijft raakt wel de genoemde voordelen van de collectiviteit kwijt. Wie wél wil overstappen naar Salland Verzekeringen moet dit zelf regelen. Eind november en begin december houden de gemeente en de verzekeraar inloopspreekuren. Daar worden vragen beantwoord en wordt desgewenst ook de overstap ter plekke geregeld.

Kort na 12 november ontvangen de betrokkenen een brief met een concreet aanbod met bijbehorende premies.

Zorgen
Niet iedereen is meteen heel blij met de overstap. LochemsNieuws kreeg reacties van mensen die zich zorgen maken over details van de verzekering. Zo meldt iemand dat Menzis dit jaar onverwachts alle tandartskosten vergoedde. Ze vraagt zich af of dit ook bij Salland het geval zal zijn.

Van een geheel andere orde, maar voor betrokkenen niet onbelangrijk, is het feit dat Menzis via de app ‘Samen Gezond’ beloningen geeft aan deelnemers, zoals een premiekorting van 40 euro en bioscoopbonnen. ,,Dat ga ik missen”, zo klinkt het.

Reden
De gemeente Lochem laat desgevraagd weten dat er een aantal redenen waren om van verzekeraar te veranderen. Allereerst is de premie bij Salland een stuk lager. Desondanks is er sprake van een goede dekking. Ook het feit dat bij Salland de eigen bijdrage Wmo en het eigen risico zijn meeverzekerd speelde een rol. Verder past de kleinste verzekering van Salland volgens de gemeente beter bij inwoners met een laag inkomen die geen bijzondere zorgkosten hebben. Ten slotte speelde een rol dat de nieuwe verzekeraar kleinschalig en regionaal is. Het hoofdkantoor staat in Deventer.