Cleantech Regio zet 1,5 miljoen euro in voor scholing werknemers

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De Cleantech Regio, waarvan ook Lochem deel uitmaakt, heeft tot eind 2022 1,5 miljoen euro beschikbaar voor scholingsvouchers. Dit Ontwikkelfonds Cleantech Regio is beschikbaar voor iedereen tussen 18 en 67 jaar die via om-, na- of bijscholing gemakkelijker aan het werk denkt te komen. Doel is het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt.

De opleidingsvouchers zijn bedoeld voor werkgevers in de regio, zzp’ers, werknemers en werkzoekenden. Pascal Hulsegge, bestuurslid VNO-NCW Stedendriehoek en lid van de stuurgroep Ontwikkelfonds Cleantech Regio: “Een mooie stimulans voor gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers in het blijven ontwikkelen van talenten, waarbij iedereen direct kan bijdragen aan het versterken van deze talenten in deze mooie regio.”

De vouchers zijn voor veel scholingsbehoeften in te zetten, maar niet voor alle. Het Ontwikkelfonds is allereerst bedoeld om technische en ICT-vaardigheden bij werknemers in de regio vergroten. Deze zijn in de nabije toekomst hard nodig met het oog op de energietransitie en groei van de circulaire economie.

Kansen bieden

Thomas Walder, wethouder Werk en Economie in Deventer: “Er zijn veel sectoren waar echt een groot tekort is aan goed opgeleide mensen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorg, de logistiek en de bouw. Met de vouchers wil het Ontwikkelfonds dat gat tussen vraag en aanbod verkleinen en zowel de werkgever als de werknemer een kans bieden.”

Een derde prioriteit is dat scholing sowieso de kans op werk en een inkomen vergroot. Laura Werger, wethouder gemeente Zutphen en lid stuurgroep: “Door het Ontwikkelfonds krijgen meer inwoners van de regio de mogelijkheid hun kans op een betaalde baan te vergroten en daarmee in hun eigen inkomen te voorzien.” Na aanmelding voor een voucher bij het Leerwerkloket Stedenvierkant wordt gekeken of de voucheraanvraag inderdaad bijdraagt aan één of meer van de drie prioriteiten.

Eerste uitgifte vouchers

De uitgifte van de eerste 250 opleidingsvouchers loopt tot 1 juli 2021. Van september tot en met december komen nog eens 250 vouchers beschikbaar. Ook in 2022 kunnen weer vouchers worden aangevraagd. Een voucher aanvragen kan via stedenvierkant.lerenwerken.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden en het aanvraagproces.

Regio Deal

Het Ontwikkelfonds wordt mede gefinancierd vanuit de Regio Deal Cleantech Regio. De Regio Deal is een partnerschap tussen Rijk en regio. Met het sluiten van de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om diverse regionale projecten mogelijk te maken.