LOF: Lochems Fonds van 100.000 euro voor economisch herstel

0
Wethouder Eric-Jan de Haan (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem stelt eenmalig 100.000 euro beschikbaar voor projecten of activiteiten die de lokale economie vooruit helpen. Via het Lochems Ondernemers Fonds (LOF) daagt de gemeente ondernemers uit om met gezamenlijke initiatieven te komen die zorgen voor behoud van ondernemerschap. Dit kan per branche, straat, kern of andere combinaties van bedrijven. Alleen individuele aanvragen worden niet in behandeling genomen.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 28 april en half mei wordt bekend welke ideeën financiële ondersteuning kunnen verwachten. Een eis is dat het zwaartepunt van de activiteit of actie in dit jaar ligt. Een uitloop naar volgend jaar is echter denkbaar.

Wethouder economie, Eric-Jan de Haan, zei woensdag tijdens de presentatie van het fonds dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen grote en kleine bedrijven of kleine of grote initiatieven. “Het uitblijven van perspectief maakt de nood in sommige branches steeds hoger terwijl het geduld steeds minder wordt. Ik deel dat ongeduld, zoals bijna iedereen.”

Economie aanjagen

De wethouder vervolgt: “Met dit fonds willen we ondernemers helpen en de lokale economie aanjagen. En ondernemers weten beter dan wie dan ook wat hen daarbij helpt. We hebben alleen maar lof voor hoe ondernemers de moed erin proberen te houden. We geven de lokale economie graag een steuntje vanuit onze mogelijkheden als gemeente.”

De Haan benadrukt nog dat ingediende ideeën niet meteen tot uitvoering hoeven te komen. “Veel ondernemers verwachten een goede zomer. Hotels, huisjes en campings worden volop geboekt, dus die periode komen ze vermoedelijk wel door. Maar wat gebeurt er als het in het najaar weer een stuk rustiger wordt? Nu nadenken over die periode kan geen kwaad”, zo zegt hij.

Samen aan de slag

Heel bewust stelt de gemeente het fonds open voor ondernemers die samenwerken aan hun activiteit of project. Dat versterkt ook het netwerk van ondernemers. Binnen of tussen branches, en binnen of tussen de kernen. Een goed samenwerkend netwerk is van grote waarde. Ook na corona.

Gevraagd naar voorbeelden komt er een verwijzing naar een soortgelijk fonds in Deventer. Daar is onder meer geld besteed aan een fietskoerier die pakketjes rondbrengt van lokale ondernemers. Dat scheelt de ondernemers tijd terwijl de klanten vaak nog sneller worden bediend dan door de bekende webwinkels.

Niet wachten

Beleidsmedewerker Economie Anneloes Blaauw zegt over de relatief korte periode waarbinnen aanvragen kunnen worden ingediend: “We roepen ondernemers op niet te wachten. Steek nu de hoofden bij elkaar. Via Teams of Zoom kan dat snel. Bij twijfel of vragen, neem contact op met de gemeente. En: bedenk je wat het handigst is voor jouw actie. Misschien leent hij zich wel beter voor het najaar? De uitvoering van de projecten mag later in het jaar gepland zijn.”

Alle voorwaarden staan op www.lochem.nl/lof.