Centrale examens geschrapt, maar… ben je geslaagd of niet?

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De centrale examens zijn definitief geschrapt. Dat is dinsdag bekend gemaakt na overleg tussen het ministerie van onderwijs en de onderwijsbonden. Scholen krijgen de ruimte om de komende weken te bepalen of examenkandidaten zijn geslaagd of niet. Berekenende leerlingen met veel zelfvertrouwen kunnen de vlag met schooltas bij wijze van spreken al buiten hangen.

Een groot deel van de scholieren weten al hoe ze er voorstaan bij veel vakken. De schoolexamens zijn namelijk deels al achter de rug. Het resterende deel moeten de scholen uiterlijk begin juni hebben afgerond, binnen de voor corona geldende regels. Bij de meeste scholen kost dat niet heel veel tijd, zo is de verwachting. Het Staring College heeft maandag al bewezen dat het aan de corona-voorschriften kan voldoen. Het haalde daarmee zelfs het NOS-Journaal.

Strohalm vervalt

De ontwikkelingen van vandaag zijn goed nieuws voor iedereen die goed zijn of haar best heeft gedaan, dan wel de klus met de vingers in de neus klaarde. Wie er met de pet naar gooide, en alle hoop op het centrale eindexamen had gevestigd, komt bedrogen uit. Voor leerlingen die moeite hebben met de lesstof vervalt het centrale examen als laatste strohalm en zij moeten vrezen voor de uitkomst.

Het schoolexamen en de centrale examens tellen beide voor 50% mee. Omdat die laatste vervallen, zijn de scholieren mogelijk al eind april klaar in plaats van eind mei. Dat betekent enerzijds dat er een extreem lange vakantie wacht en anderzijds dat de vervolgopleidingen eerder kunnen beginnen met de toelating.

Slaag-zak-regeling

Overigens is nog niet duidelijk hoe die vervolgopleidingen de diploma’s gaan meewegen, al zei minister Slob dat het diploma dat de scholen afgeven een volwaardig diploma is. Informatie over de nieuwe slaag-zak-regeling, hoe met moet met herkansingen en hoe leerlingen en hun ouders beroep kunnen aantekenen tegen het besluit van de school, volgt nog.

Rare afsluiting

Het wordt hoe dan ook een rare afsluiting van het examenjaar voor de lichting die nu aan de eindstreep staat. Geen examenfeesten en -stunts en geen gala.