CDA Lochem met ‘carreetje azen’ de verkiezingen in

0
De eerste vier kandidaten van het CDA met lijsttrekker Henk Datema (met sjaal). Willem Achtereekte (2e van rechts) is de nummer 2 en Pieter Bas ter Maat staat 3e. De 4e plek is voor Eelke Meijer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/HARFSEN – De Lochemse CDA-afdeling heeft een zware tijd achter de rug, met controverses en vertrekkende (raads)leden. Donderdag werden, tijdens een algemene ledenvergadering in Laren, de rijen gesloten. Bestuur en de kandidaat-raadsleden presenteerden zich vrijdag in Harfsen als een opgelucht en haast uitgelaten team. Henk Datema uit Epse is de nieuwe lijsttrekker. ‘Een carreetje azen’ noemde voorzitter Robert Croll de eerste vier kandidaten op de lijst voor de verkiezingen van maart.

Willem Achtereekte uit Eefde is de nummer 2 op de lijst. Zittend raadslid Pieter Bas ter Maat (Lochem) staat op plaats 3 en Eelke Meijer uit Eefde op 4. Die laatste twee stonden op de advieslijst van het bestuur nog in omgekeerde volgorde. Eelke Meijer stelde tijdens de ledenvergadering zelf voor om dit om te draaien. “Ik vind het belangrijk dat de kennis en ervaring van Pieter Bas behouden blijft”, zo luidde de uitleg. Dat was een last-minute besluit dat voor iedereen als een verrassing kwam, maar op veel respect kon rekenen.

Lijsttrekker

Eelke Meijer werd, samen met tijdelijk fractievoorzitter Corry Giesen, in september raadslid, ter vervanging van de vertrokken Erik Hoentjen en Coby Wiltink. Corry Giesen was aanvankelijk ook de beoogde lijsttrekker voor de verkiezingen van aanstaande maart. Toen zich onverwachts een andere kandidaat meldde, zag zij af van een plek op de lijst.

Henk Datema, heeft een loopbaan in de financiële wereld achter de rug en was, samen met twee zoons, actief in een eigen uitgeversbedrijf. Hij begon laag op de ladder bij onder meer ABN-AMRO in Lochem en werkte zich op tot directeur bij de Rabobank in onder meer Zuidwest Friesland en Noord-Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen volgt een uitgebreid interview met Henk Datema.

Sociale domein

Willem Achtereekte, de nummer 2 op de lijst, is meer de man van het sociale domein. Hij is actief als trainer, coach en adviseur werk bij het UWV en Rooms Katholiek leken-voorganger en pastoraal werker. “Oog hebben voor anderen is mij van huis uit meegegeven”, zo zegt hij. Als leken-voorgangen is hij onder meer actief in de kerk van Joppe, waarvan hij vurig hoopt dat deze kan blijven bestaan.

Pieter Bas ter Maat staat dus op plaats 3. Het CDA heeft momenteel 3 zetels in de gemeenteraad. Ter Maat was eerder lijsttrekker en fractievoorzitter. Hij vertrok tijdens de coalitiebesprekingen maar keerde in januari 2020 terug na het tussentijdse vertrek van raadslid Hermien Wiselius. Dat was tegen het zere been van de rest van de fractie en het toenmalige bestuur. Toen kwam aan het licht dat er twee kampen in de partij met elkaar overhoop lagen.

Nieuw bestuur

Een door het provinciale CDA gedropte interim-voorzitter kreeg het lek niet boven. Een gereshuffled bestuur, onder leiding van Rober Croll en met onder meer oud-gedeputeerde en wethouder van Berkelland Marijke ter Haar, had meer succes. In een eerder interview zei Croll hij dat Pieter Bas ter Maat wat hem betreft geen lijsttrekker kan worden. Dat zou de indruk wekken dat één van de twee kampen aan het langste eind trekt. Hij hield woord en zo staat Ter Maat op de derde plaats, en pas na het gebaar van Eelke Meijer. Hij is ontegenzeglijk een ervaren kracht in de lokale politiek, die de nieuwkomers nog van dienst kan zijn.

Campagne

Wat de interne strubbelingen de partij hebben gekost zal pas blijken na sluiting van de stembureaus op 16 maart. Bestuurslid Riet Garritsen is er open over: “We hebben ongetwijfeld mensen verloren. Maar we hebben nu een sterk team en waar mogelijk gaan we de mensen die we kwijtraakten weer opzoeken. De sfeer is weer goed en we gaan een goede campagne voeren.”

De volledige kandidatenlijst van het CDA ziet er zo uit:

Henk Datema Epse
Willlem Achtereekte Eefde
Pieter Bas ter Maat Lochem
Eelke Meijer Eefde
Jaap Jonk Laren
Peter Lukassen Laren
Jo Teenstra Laren
Chris Spekschoor Lochem
Jan Haijtink Gorssel
Joke Lubberding Eefde
Wim Scholthof Kring van Dorth
Wim Hakkert Laren
Henk Beltman Lochem
Gerrit Kaemingk Lochem
Janna Nijenhuis Laren