CDA bepleit ‘Buurt Effect Rapportage’ (BER)

0
De eerste vier kandidaten van het CDA met lijsttrekker Henk Datema (met sjaal). Willem Achtereekte (2e van rechts) is de nummer 2 en Pieter Bas ter Maat staat 3e. De 4e plek is voor Eelke Meijer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Het CDA wil dat inwoners van de gemeente beter en meer worden betrokken bij ontwikkelingen in hun eigen leefomgeving. De partij pleit voor een zogeheten Buurt Effect Rapportage (BER). Het is een afgeleide van de al jaren bestaande MER (Milieu Effect Rapportage) die ten grondslag moet liggen aan vele ruimtelijke plannen.

Het CDA wijst op de vele geluiden van burgers die bij de gemeente binnenkwamen bij de ontwikkeling van de woonvisie. Dat waren er zo’n 800. De meeste van deze zogeheten zienswijzen werden door de gemeente terzijde geschoven als ‘niet ontvankelijk’. Het CDA voorspelt op basis hiervan dat deze houding tot veel bezwaren leidt. Dat leidt mogelijk tot veel vertraging bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten.

Draagvlak

De BER moet leiden tot meer draagvlak, waardoor het tot snellere realisatie van plannen kan komen. Het CDA oordeelt dat het recht van eerste koop op stukken grond bij alle kernen, dat de gemeente heeft geclaimd via de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), kwaad bloed zet bij omwonenden. Ze zouden zich niet gehoord voelen. Vestiging van het voorkeursrecht door de gemeente wil overigens niet zeggen dat er ook gebouwd gaat worden. Het geeft wel aan dat de gemeente de betrokken grond geschikt acht voor woningbouw. De ‘claim’ moet voorkomen dat projectontwikkelaars de grond kopen en de prijs opdrijven.

Gemiste kansen

CDA Lochem vindt de bezwaarprocedures die mogelijk het gevolg zijn van het handelen van de gemeente ‘een symptoom van gemiste kansen’. Dat partij denkt dat veel inwoners niet tegen de nieuwe plannen zijn, maar wel tegen specifieke onderdelen. Via de geïntroduceerde BER wil het CDA bereiken dat nieuwe (bestemmings)plannen samen met inwoners tot stand komen. ‘Door die co-creatie zal de buurt eerder nieuwe ontwikkelingen omarmen waardoor minder bezwaren binnenkomen en realisatie in een veel hoger tempo kan plaatsvinden’, aldus de partij, dat stelt het een voor Nederland uniek concept is.

Hoofdlijnen

Het CDA heeft de BER op hoofdlijnen uitgewerkt en wil het inzetten in de nieuwe raadsperiode die na de verkiezingen van 16 maart begint. Klik HIER om het hoofdlijnendocument te lezen (pdf-bestand).