Lochem en Berkelland werken samen aan herstel buslijn 56

0
Daar gaat-ie: Buslijn 56 in december 2021. Toen viel het doek (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BORCULO – De gemeenteraad van Lochem heeft maandagavond (7/3) unaniem een motie aangenomen waarmee het college wordt aangespoord om zich in te zetten voor herstel van buslijn 56. Deze rechtstreekse verbinding tussen Borculo en Deventer werd in december opgedoekt door Arriva. Ondanks verzet van reizigers, gemeenten en belangenorganisaties.

De motie komt overeen met die eerder in de gemeente Berkelland werd aangenomen. Samenwerking tussen beide gemeenten wordt dan ook bepleit. Ze zouden samen met Arriva en de provincie Gelderland in overleg moeten treden. De politiek spreekt de wens uit lijn 56 uiterlijk bij de volgende wijziging van de dienstregeling, in december, terugkeert.

Steun

Wethouder Eric-Jan de Haan zei de motie als een steun in de rug te zien. Hij wees op een brief die eerder naar de provincie is gestuurd. Daarin wordt onder meer verzocht om herstel van de rechtstreekse verbinding op zo kort mogelijke termijn, liefst nog eerder dan eind dit jaar.

De lijn verbond Borculo via Barchem, Lochem, Laren, Harfsen en Epse met Deventer. Sinds december rijdt er een bus van Borculo, via Lochem, naar Zutphen. Daar kan de trein naar Deventer worden genomen. In Lochem is het mogelijk om via een Vlinderbus naar Laren te reizen, om daar over te stappen op de bus naar Deventer. Dit leidt tot langere reistijden, vaker overstappen en, in sommige gevallen, hogere kosten.

Aanleiding

Arriva oordeelde dat de verbinding niet in stand kon worden gehouden door de aanleg van snelheidsremmende maatregelen tussen Harfsen en Epse en doordat op de doorgaande weg door Epse een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gaat gelden. In de laatste week dat lijn 56 nog reed bleek uit tests van lokale en regionale media dat de vertraging tussen Lochem en Epse bijna nihil was.