Buurman eist handhavend optreden tegen houtrook

6
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

KLEIN DOCHTEREN/LOCHEM – Lochemer Wilfred Ossewaldt heeft een brief op poten naar het Lochemse college van B&W gestuurd. Daarin eist hij handhavend optreden tegen de houtrook die afkomstig is van zijn buren aan de Klein Dochterense Schooldijk 4, die daar een recreatievoorziening runnen. Eigenaar Jalbert Kuijper spreekt van een lastercampagne.

De gemeenteraad keurde kort geleden een bestemmingsplanwijziging goed waardoor Kuijper er 8 recreactie-eenheden mag uitbaten. Uit de besprekingen in de gemeenteraad citeert buurman Ossewaldt wethouder Bert Groot Wesseldijk, die ‘stringente handhaving’ beloofde. Op die toezegging doet hij nu een beroep.

Houtrook

Ossewaldt schrijft dat hij veel last heeft van houtrook uit de schoorsteen van de Dreamtime Bubble. Dat is een van de onderkomens op het terrein aan de Klein Dochterense Schooldijk. Hij sluit niet uit dat de rook eveneens uit vuurschalen afkomstig is.

‘Op dit moment is de rook op het erf. Straks wellicht ook weer binnenshuis. Ik heb mijn buitenactiviteiten moeten staken en mijn paard ook weer binnen moeten zetten. Volstrekt onaanvaardbaar’, zo schrijft Ossewaldt in zijn brief.

Rechter

Hij wijst er verder op dat de gemeenten Lochem al meerdere malen door de rechter terecht is gewezen wegens een gebrek aan handhaving. Een deel van de inrichting op het betrokken perceel was illegaal maar dit is door de inmiddels goedgekeurde bestemmingsplanwijziging gelegaliseerd.

Ossewaldt zegt ziek te worden van de houtrook. Hij schrijft onder meer: ‘Het gaat hier verder dan overlast. Er is sprake van blootstelling aan schadelijke stoffen in houtrook. Voor diverse bestanddelen in houtrook geldt dat er geen veilige ondergrens voor is. Houtrook is bijzonder slecht… Kuijper weet dit al sinds mei 2016. Hij weet dat hij ondergetekende ziek maakt met zijn houtrook. Overigens is blootstelling aan houtrook ook voor gezonde mensen ongezond.’

Weerwoord Kuijper

Eigenaar Jalbert Kuijper zegt het te betreuren dat ‘de lastercampagne van Ossewaldt nog steeds geen einde kent’. Hij wenst dan ook niet inhoudelijk te reageren op de wat hij noemt ‘valse beschuldigingen’. Kuijper verwondert zich erover dat Ossewaldt het persoonlijke gesprek reeds 2 jaar volledig uit de weg gaat, ‘maar kennelijk geniet van de (media)aandacht die hij met zijn klaagzang krijgt.’ Kuijper vindt daarbij de aantijging van Ossewaldt ten aanzien van zijn ziekte ‘misselijkmakend’. Desalniettemin zegt Kuijper hem beterschap te wensen.

6 REACTIES

 1. Fijn dat iemand zich inzet voor houtrook want ik herken dit… ook ik word doodziek van rook uit houtkachels in de omgeving. De giftige rook dringt zelfs je huis binnen al heb je de roosters en alles dicht.
  Er word zelfs gestookt met mist en windstil weer.

  • Als dat ook al niet meer kan in de maatschappij dan zou ik adviseren voor die gene die er last van hebben. Ga lekker op een hutje in de wei wonen. Dan woon je lekker gezond.

   • Helemaal gelijk in Stokers moeten maar met zijn allen maar naar de toendra vertrekken daar kunnen ze dan elkaar gaan zitten vergiftigen met hun “gezellige”rook . Omdat tegenwoordig omkoopbare gemeenteambtenaren voor een douceurtje aan de kant gaan staan van de stokers wil dat nog niet zeggen dat hier in dit land alles maar kan en mag .De meerderheid kotst de stokers ondertussen volledig uit .De terreur van het houtstokersvolker is op dit moment levensbedreigender en dichterbij dan die van welke terreurorganisatie ooit. .Geen enkele empathie voor een ander .Rot toch op man met je Dreamtime !!!Dat is geen droom maar een nachtmerrie.

 2. Wat een brutaliteit van Kuijpers om dit een lastercampagne te noemen. Door zijn toedoen wordt de omgeving blootgesteld aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. Mens en dier worden daar ziek van. Door houtrook overlijden jaarlijks 900-2700 personen vroegtijdig aldus professor Lars Hein in het Milieudossier te vinden op de website van het Luchtfonds. Het is niet alleen de familie Ossewaldt die zijn geduld verliest omdat hij slechts zijn gezondheid en die van zijn familie wil beschermen. Naast de familie Ossewaldt zijn er nog enkele miljoenen die van deze ziekmakende houtstokerij verlost wil worden. Toetst u op Google in “Meldingen Houtrook” en u komt op de website van de provincie Groningen enkele honderden voorbeelden tegen. Het wordt de hoogste tijd dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.

 3. SUPER, als iemand zich weer inzet tegen die houtrook, hopelijk wordt er een keer wat aangedaan.
  Wij zijn ook al een paar jaar bezig met de gemeente Hof van Twente, helaas heeft het nog niet wat opgeleverd. We worden er ook zo ziek van, ze stoken maar raak of het nu mistig is, windstil.
  HEEL ERG is het, als je bezig bent gezond te leven en er geen gezonde lucht is waar je woont.

  Bert en Anneke

 4. Wat een respectloze houding van deze Kuijper. Kennelijk kan deze man toch steeds weer zijn gang gaan. Bouwwerken, stoken en ondanks illegale zaken geen handhaving. Zou de Gemeente misschien een keer wakker worden?

Comments are closed.