Burgemeester en wethouders schrijven tegen onrecht

0
Het college schrijft voor Amesty. Vlnr: Eric-Jan de Haan, Henk van Zeijts, burgemeester Sebastiaan van 't Erve en Bert Groot Wesselijk (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Burgemeester en wethouders hebben het startsein gegeven voor de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty Lochem. Op donderdag 10 december schrijft ‘heel Nederland’ tegen onrecht. Alle inwoners van de gemeente Lochem kunnen meedoen. Donderdag hijst de gemeente ook de mensenrechtenvlag in top.

De collegeleden kozen zelf aan wie zij hun brief schreven. Zij schreven bijvoorbeeld voor gerechtigheid na de moord op twee jonge vrouwen in Zuid-Afrika. Zij werden seksueel misbruikt en vermoord. Twee verdachten werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Er startte nooit een nieuw onderzoek.

Zij schreven ook voor de vrijlating van een journalist in Algerije. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel, voor een verslag over het harde politieoptreden tegen demonstranten. En het college schreef voor vrijlating van Idris Khattak. Hij onderzocht gedwongen verdwijningen in Pakistan. Totdat hij zelf verdween. De overheid moet bekendmaken waar hij is en hem vrijlaten.

Meedoen

Inwoners van de gemeente Lochem kunnen meedoen. Wie het gemeentehuis bezoekt kan in de hal gebruik maken van pen en papier dat daar klaarligt, naast een uitleg. Houd er rekening mee dat het gemeentehuis momenteel niet spontaan is te bezoeken. Maar wie toch al een afspraak heeft kan meedoen aan de schrijfactie.

Het is ook mogelijk om vanuit huis mee te doen. Schrijfpakketten zijn na telefonisch contact af te halen in Lochem en Gorssel. Bel voor Lochem met (0573) 25 34 23 en voor afhalen in Gorssel met (0575) 49 52 90. Kijk op www.amnesty.nl/write-for-rights/cases om te zien voor wie dit jaar geschreven kan worden.

Livestream

Donderdag is een livestream te volgen op de website van Amnesty International. Het Write for Rights-evenement is tussen 15.00 en 21.00 uur. Dit is te volgen via www.amnesty.nl/w4rlivestream.

Schrijven helpt

Meer dan 6,6 miljoen brieven werden er in 2019 geschreven tijdens Write for Rights. Dat was een nieuw record. Overal in het land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Voor een deel van de jongeren voor wie actie werd gevoerd hadden al die brieven effect. Een voorbeeld: Het doodvonnis van de destijds 15-jarige Magai uit Zuid-Sudan werd vernietigd.

Mensenrechtenvlag

De mensenrechtenvlag wordt op 10 december landelijk gelanceerd, en dus ook in de gemeente Lochem. Hiermee wordt getoond dat mensenrechten belangrijk zijn. De vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve schrijft voor Amnesty International (foto: gemeente Lochem)