Bomenstichting stuurt brandbrief over bomen op de Markt

0
Zo gaat de bank rond de grote plataan op de Markt er uitzien. Het onderste betonnen deel gaat de grond in (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Bomenstichting Achterhoek heeft vorige week een ‘brandbrief’ naar de gemeente Lochem gestuurd. De stichting geeft aan flink geschrokken te zijn van de gevolgen van de werkzaamheden op de Markt. Onder meer de grote, monumentale plataan, midden op het plein, zou hierdoor bedreigd worden. Net als een vleugelnoot en andere platanen.

GroenLinks stelde er maandagavond vragen over aan wethouder Ria Leliveld. Die gaf aan dat er op korte termijn een afspraak met de Bomenstichting wordt gemaakt om ter plaatse te kijken wat er mogelijk gedaan moet worden. Uit de antwoorden van de wethouder bleek overigens dat zij zich minder zorgen maakt. Zo zouden de platanen rond het plein een verkleinde boomspiegel hebben krijgen, oftewel minder ‘vrije ruimte’ om de stam. Volgens Leliveld is er juist sprake van verbetering. In de oude situaties lag de bestrating vaak nog dichter bij de bomen en werd in sommige gevallen bijna tegen de stam geparkeerd.

Drainbeton

De ruimte rond de bomen is nu voorzien van veldkeien. Maar die zijn gelegd in drainbeton dat water- en luchtdoorlatend is. Ook de zorgen over de grote plataan op het midden van het plein – en die is opgenomen in het landelijke register Monumentale bomen – worden niet door de wethouder gedeeld. Er is flink gegraven rond deze boom en het is de bedoeling dat er een stenen bankje van hergebruikte kinderkopjes omheen komt. De speciale fundering gaat slechts 20 centimeter de grond in en bij de aanleg wordt gekeken of er geen wortels worden geraakt, zo liet Leliveld weten.

Prioriteit

Tijdens een gezamenlijke schouw wordt binnenkort met de Bomenstichting gekeken wat er mogelijk kan worden verbeterd. Op de vraag waarom niet voorafgaande aan de werkzaamheden een zogeheten Boom Effect Analyse (BEA) is gemaakt, antwoordde de wethouder dat dit niet nodig werd geacht. De vraag of het college prioriteit legt bij een gezonde ontwikkeling en behoud van de betrokken bomen werd met ‘ja’ beantwoord.