BOA’s en politie grepen in bij overtredingen coronaregels

0
Sebastiaan van 't Erve (foto: Jelle Schaap/Gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – De politie en de BOA’s van de gemeente hebben in de afgelopen weken een paar keer ingegrepen omdat de coronaregels werden overtreden.  Dit was het geval bij een groepsaccommodatie, een eetgelegenheid en een trouwlocatie. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve vraagt om inachtneming van de regels.

Bij de groepsaccommodatie verbleven mensen uit meerdere gezinnen samen in een ruimte. Daarbij werd ook de anderhalve-meter-regel niet in acht genomen. Het gezelschap is per direct naar huis gestuurd. De eigenaar heeft een bestuursrechtelijke aanschrijving van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) ontvangen. Bij een volgende overtreding volgt sluiting. In een groepsaccommodatie mogen alleen kleine gezelschappen en mensen uit één huishouden samen zijn.

Eetgelegenheid

Bij een controleronde werd vastgesteld dat er mensen op het terras van een eetgelegenheid in de gemeente zaten. Eten afhalen om mee te nemen is toegestaan maar ter plekke nuttigen is verboden. Ook hier werden de betrokken mensen verzocht de locatie te verlaten. Omdat het volgens de gemeente niet de eerste keer was de regels werden overtreden, kreeg de eigenaar ook in dit geval een bestuursrechtelijke aanschrijving van de VNOG.

Trouwlocatie

Op een trouwlocatie was een huwelijksfeest met meer dan 30 gasten aan de gang. Dit feest is per direct beëindigd. De locatie is gesloten en mag voorlopig niet meer open. De eigenaar is hiervan via een bestuursrechtelijke aanschrijving op de hoogte gesteld.

Streng

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve constateert dat veel mensen zich aan de coronaregels houden. “Maar we zijn er nog niet. Het aantal besmettingen is nog steeds te hoog. De maatregelen volhouden is soms lastig. We geven graag uitleg als er vragen zijn, maar we zijn streng voor wie de coronaregels willens en wetens overtreedt”, zo zegt hij.

De toezichthouders en handhavers van de gemeente zijn 7 dagen in de week op pad. Ze werken samen met de politie. Lochem was tot het begin van de tweede golf een van de weinige gemeenten in het land waar nog geen bekeuringen waren uitgedeeld voor overtredingen van de regels.

Aanschrijving

De strekking van de bestuursrechtelijke aanschrijving van de veiligheidsregio waarvan sprake is in dit artikel is afhankelijk van de overtreding. In kan gaan om het aanzeggen van de dwangsom als de overtreding niet wordt beëindig of wordt herhaald. Ook is het mogelijk dat de sluiting van een voorziening tot een bepaalde datum wordt aangezegd.