Black-Night: van sound & light naar houtbewerking door corona

0
Eigenaar Bert Harkink van Black-Night Geluid- en Lichttechniek stort zich in coronatijd op machinale houtbewerking (foto: LochemsNieuws)

LAREN/EXEL – Black-Night is al jarenlang het grootste bedrijf voor geluid- en lichttechniek in de regio. Zoals de hele evenementenbranche wordt ook dit Larense bedrijf zwaar getroffen door de coronacrisis. Eigenaar Bert Harkink stort zich voorlopig op de machinale houtbewerking. “Ik kan niet stilzitten en ik vind het nog mooi werk ook”, zo zegt hij.

Op de parkeerplaats bij Black-Night staat een indrukwekkende rij vrachtwagens al maandenlang nagenoeg werkloos te wachten op betere tijden. Bekende acts als Magic Unlimited, The Heinoos, Bökkers en Boh Foi Toch hebben allemaal een eigen vrachtwagen met een vaste installatie en een vaste crew. En daarnaast is Black-Night onder meer actief tijdens evenementen zoals de Keidagen in Lochem, die dit jaar ook al niet doorgingen.

Minder sjouwwerk

Bert Harkink zegt: “We hebben het perfect georganiseerd. Door vooral te werken met totaaloplossingen kost het allemaal veel minder werk dan vroeger.” Minder zwaar sjouwwerk vooral omdat de apparatuur in principe in de vrachtwagen kan blijven zitten en niet steeds opgeslagen hoeft te worden. Harkink kan over het nut minder zwaar werk meepraten. Zelf moet hij dat gezeul met apparatuur mijden door schouderproblemen.

Hij is ooit opgeleid tot houtbewerker. In de praktijk leerde hij het vak in het voormalige bouwbedrijf van zijn vader, dat op dezelfde plek aan de Boomkampsweg bij Laren was gevestigd. “Ik vond vooral de machinale houtbewerking toen al machtig mooi” zegt Harkink. En hij heeft zichtbaar geïnvesteerd in machines en ook de werkruimte flink uitgebreid.

Flightcases

Zelf was hij toch al veel te vinden in de werkplaats met houtbewerkingsmachines. Daar bouwde hij al heel veel flightcases voor bekende en onbekende artiesten. Zijn freelance medewerker Ben Hoftijzer toerde als geluidsman met de band van de Canadese powerzangeres Beth Hart en sleepte zich een hoedje met de vele losse gitaarkoffers van de gitarist.

‘Daar moet een flightcase van Bert Harkink voor in de plaats komen’, zo luidde al snel de conclusie. En die kwam er ook; een grote kist waar alle gitaren sindsdien netjes in het gelid staan. Dat sprak zich rond en zodoende werden daarna nog meer flightcases naar de andere kant van de oceaan verscheept. Muzikanten die zo’n kist nodig hebben zijn uiteraard ook nu nog welkom in Laren.

Houtbewerking

Na een schouderoperatie ging Harkink, met zijn arm nog in een mitella, al snel weer aan het werk. “Ik moet wat te doen hebben dus ik ben maar nestkastjes gaan maken”, zo klinkt het. Toen duidelijk werd dat de coronacrisis langer zou gaan duren dan gehoopt besloot hij de activiteiten op te schalen. Hij richt zich met name op klussenbedrijven en particulieren. “Ik wil zo min mogelijk andere bedrijven beconcurreren dus ik wil liefst maatwerk en werk naar wens van de klant leveren.” Hij kan onder meer kozijnen, ramen, trappen en meubels leveren.

Toekomst

Over Black Night vetelt Bert Harkink dat de overheidssteun zijn bedrijf nu nog overeind houdt. “Dat moet niet heel veel soberder worden, want dan heb ik een probleem. Ik ben er ook niet van overtuigd dat we heel snel weer aan de slag kunnen. Festivals met veel mensen zie ik nog niet heel snel weer starten. Maar als het weer kan gaan we weer vol aan de bak”, zo zegt hij met overtuiging.

Kijk ook op: blacknight.nl
E-mail: info@blacknight.nl