Bizar verloop aantal positieve coronatests in de gemeente

0
Foto ter illustratie (foto: Mika Baumeister via Unsplash.com)

LOCHEM – Het aantal coronatests dat tot een positieve uitslag leidt kent de laatste dagen een uiterst grillig verloop in de gemeente Lochem. Zaterdag werd met 19 positieve tests het hoogste aantal per 24 uur bereikt dat tot nu toe werd gemeten. Zondag stond de teller op ‘slechts’ 2. Of dit laatste iets met het weekend en achterstallige meldingen heeft te maken, moet maandag blijken.

De afgelopen weken is het aantal positieve tests flink opgelopen. Het RIVM meldde afgelopen dinsdag dat er in de twee weken daarvoor 97 positieve tests zijn geregistreerd. In een recente videoboodschap van burgemeester Sebastiaan ‘t Erve meldt dat sinds de uitbraak in maart 300 gemeentegenoten te maken kregen met het virus. In een interview, van begin deze maand, zei hij dat er sinds maart 17 personen zijn overleden die eerder positief worden getest.

Uit het coronadashboard van de Rijksoverheid is af te leiden dat in de week van 5 tot 13 oktober 9470 mensen zijn getest bij de GGD in Noord- en Oost-Gelderland. Het gaat om personen waarvan ook de uitslag in die week bekend is geworden. Dit betekent dat er 979 personen positief werden getest. Dit komt neer op 10,34 procent.

Gelre ziekenhuizen

Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn hebben de reguliere zorg afgelopen week gedeeltelijk afgeschaald. Dit houdt in dat niet planbare operaties van niet levensbedreigende aandoeningen deels worden uitgesteld. Het ziekenhuis doet daarbij de belofte dat oncologische en acute zorg altijd door zal gaan.

Sterftecijfer

De ziekenhuizen en IC’s lopen overal steeds voller, ook door verdeling van patiënten over het land. Toch lijkt het juist dat aantal opnames, zeker in onze regio, nog altijd mee te vallen ten opzichte van de eerste golf. Dit geldt vooralsnog ook voor het sterftecijfer. Het CBS meldde vrijdag voor de week van 5 tot en met 11 oktober, net als de twee weken daarvoor, een iets hogere sterfte dan verwacht. De sterfte is ten opzichte van de week daarvoor niet verder toegenomen. Hierbij gaat het om alle sterfte, dus ook niet-corona-gerelateerd.

In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waaronder ook Lochem valt, is nog steeds sprake van 8 verpleeg- en verzorgingslocaties waar corona speelt. Dit aantal is de laatste dagen niet gewijzigd.