Bijsluiter: stemmen per brief voor 70-plussers [video]

0

LOCHEM/GORSSEL – Mensen van 70 jaar en ouder hebben bij de aanstaande Kamerverkiezingen (17 maart) de keus. Ze kunnen naar het stemlokaal in de buurt gaan, een volmacht geven of hun stem per brief uitbrengen. Dat laatste kan wel wat meer toelichting gebruiken, al was het maar omdat niemand ervaring heeft met briefstemmen.

De video bij de bericht is afkomstig van de overheid en laat stap voor stap zien hoe het stemmen per brief gaat…

De stempas, die iedere stemgerechtigde uiterlijk 3 maart in huis moet hebben ziet er voor 70-plussers anders uit en wordt ook wel stempasplus genoemd. Met name het linkerdeel van de voorzijde van de stempas voor ouderen bevat andere informatie dan de ‘gewone’ stempas. Daar staat namelijk de uitleg over het briefstemmen.

Vragen

De stempasplus roept wel wat vragen en gefronste wenkbrauwen op. Zo is daar te lezen dat de briefstembiljet uiterlijk op 11 maart wordt bezorgd. Even verder staat dat het stembiljet uiterlijk op 12 maart moet worden verstuurd om zeker te weren dat deze op tijd binnenkomt. Daar zit dus in het slechtste geval slechts één dag tussen. Overigens is de verwachting dat veruit de meeste mensen de tweede brief ruim voor 11 maart ontvangen.

Een punt van kritiek op de stempasplus is daar niet – zoals op andere stempassen – het stembureau in de buurt wordt vermeld. En dat is juist nu belangrijk. Veel mensen zijn immers gewend om te stemmen in een school in de buurt. Maar deze stembureaus zijn dit keer vervangen door andere locaties. Dit geldt ook voor sommige stemlokalen in verzorgingscentra.

Lijst stembureaus

Een lijst met stembureaus staat overigens wel op de achterzijde van het (brief)stembiljet. Ze staan ook in de verkiezingskrant die de gemeente op 3 maart samen met de Berkelbode laat bezorgen. Hieronder staat een kaartje met stembureaus (bron: gemeente Lochem).

Lees verder onder de kaart…

Briefstemmen stapsgewijs

Bij het briefstemmen moeten een aantal stappen worden gezet. Deze zijn belangrijk omdat de uitgebrachte stem bij een foutje niet geldig is. De voornaamste valkuilen zijn: de handtekening op de stempas en het gebruik van de juiste enveloppen. Overigens maakt een vergeten handtekening de stem niet ongeldig zo heeft de minister van Binnenlandse Zaken laten weten. Briefstemmen kan vanaf 26 februari.

Stapsgewijs ziet het er zo uit:

 • Stembiljet invullen
  U vult het briefstembiljet in. Dat mag met elke kleur en hoeft dus niet per se met rood. Als u een pen gebruikt, let u er dan goed op dat de inkt droog is voordat u het biljet dichtvouwt, zodat er geen vlekken op het briefstembiljet komen.
 • Stembiljet in envelop doen
  U stopt het ingevulde briefstembiljet in de stembiljet-envelop en sluit de envelop.
 • Stempluspas ondertekenen
  U ondertekent uw stempluspas. Bent u niet in staat om een handtekening te zetten, dan hoeft dat niet.
 • Alle stukken in retourenvelop doen
  U stopt uw ondertekende stempluspas en de gesloten stembiljet-envelop in de retourenvelop. U plakt de retourenvelop dicht.
 • Per post versturen of naar afgiftepunt brengen
  Breng de envelop naar een brievenbus in de buurt of laat dit doen door iemand anders als de brievenbus te ver weg is. Doe dit uiterlijk op 12 maart 17.00 uur. Alternatief is het (laten) wegbrengen van de envelop naar een afgiftepunt. Daarvan zijn er 5 in de gemeente Lochem.
 • Afgiftepunten:
 • De Hoge Weide, Zwiepseweg 107 Lochem
 • Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8 Lochem
 • De Borkel, Hoofdstraat 61a Gorssel
 • ’t Spijk, Zutphenseweg 202 Eefde
 • Kulturhus, Verwoldseweg 1 Laren

Alternatieven

De mogelijkheid om de stem uitbrengen in een van de stembureaus in de gemeente is verruimd. Om drukte te voorkomen zijn er op woensdag 17 maart meer stembureaus beschikbaar. Op drie plaatsen in de gemeente kan bovendien ook al op maandag 15 en dinsdag 16 maart worden gestemd. Dit kan op deze dagen tussen 7.30 en 21.00 uur.

Stemmen bij volmacht is ook mogelijk en is ook voor veel ouderen een alternatief. Meer informatie over deze manier van stemmen is HIER te vinden.

Stembureaus geopend op 15 en 16 maart:

 • Stembureau 23 Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8 Lochem
 • Stembureau 24 ’t Trefpunt, Molenweg 53-55 Gorssel
 • Stembureau 25 Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1 Eefde

Op 17 maart zijn álle 22 stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Links naar meer informatie:
Verkiezingsinformatie website gemeente Lochem

Stemmen in coronatijd (Rijksoverheid)

De kandidatenlijst met alle partijen en kandidaten (pdf)
(landelijk doen 37 partijen mee aan de verkiezingen. In de kieskring Arnhem (waar Lochem onder valt) zijn dat er 30.