Bewoners Berkeloord plantten oeverplanten bij vijver

0
Bewoners in de weer met oeverplanten bij de vijver van Berkeloord (Foto: Yke Ruessink)

LOCHEM – Bewoners van de wijk Berkeloord staken afgelopen zaterdag de handen uit de mouwen. Gezamenlijk plantten ze oeverplanten bij de vijver in de wijk. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord, Circulus-Berkel, Waterschap Rijn & IJssel en de gemeente aanwezig. 

Circulus-Berkel en het waterschap voerden eerder al werkzaamheden uit die leidden tot herstel van de waterpartij. Zo werden de beschoeiing, elzenopslag en grasbetonstenen verwijderd. Deze elementen passen niet bij de vijver en de elzenopslag belemmerde bovendien het zicht op de vijver.

Looppad

Er kwam een natuurvriendelijke oever voor in de plaats en rondom het water zijn nieuwe gras- en bloemenmengsel ingezaaid. Het looppad langs de oever moet straks weer zichtbaar worden. Er worden nog nieuwe zitbanken geplaatst en in het najaar plant de buurt stinsenbollen.

Beschermd

De opknapbeurt werd ingegeven door de status van Beschermd Stadsgezicht die de wijk heeft. De vijver en het hertenkamp zijn daarin belangrijke elementen. De parkachtige omgeving van vroeger wordt verbonden met het streven naar meer biodiversiteit van vandaag.

Eerder werden de ganzen die bij de vijver leefden verplaatst. Deze dieren wisten wel raad met de grasmat en gedroegen zich vaak niet al te vriendelijk jegens wandelaars.

Stinsenplanten

Stinsenplanten zijn planten die voornamelijk als sierplant rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden gebruikt. Ze komen oorspronkelijk niet voor in Nederland, of slechts ver weg, bijvoorbeeld in Limburg.