BEST-tas: duur, niet populair en weinig milieuwinst

0
Inzameling van de BEST-tas (bron: Circulus-Berkel)

LOCHEM – De BEST-tas, waarmee inwoners van de gemeente Lochem hun overtollige boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel aan de weg kunnen zetten, is duur, niet populair en levert weinig milieuwinst op. Dit blijkt uit antwoorden van het college van B&W op vragen van de PvdA.

De PvdA kreeg al in april 2017 de toezegging dat er een evaluatie van de BEST-tas zou volgen. Pas vorige maand kwam er een memo naar de gemeenteraad met details van een gehouden evaluatie. De PvdA vindt dat daarin veel vragen onbeantwoord bleven en drong bij wethouder Henk van Zeijts aan op meer informatie. De wethouder reageerde daar niet positief op. Daarom stelden de sociaal-democraten schriftelijke vragen.

Kosten
De antwoorden schetsen geen positief beeld van het fenomeen BEST-tas. In 2017 moest er ruim 15.000 euro bij. De kosten van inzameling en de distributie van de tassen overtreffen de opbrengst ruimschoots. Daar tegenover staat een onduidelijk aantal arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een daling van de hoeveelheid restafval met 4 procent.

lees verder onder de tabel…

(Born: gemeente Lochem)

De kosten per tas bedragen 6,17 euro. De opbrengst was in 2017 1,76 euro per tas. Een rekensom leert dat er in dat jaar zo’n 2350 tassen moeten zijn ingezameld.

Werkgelegenheid
In de gemeenten Lochem, Brummen, Doesburg, Zutphen en Bronckhorst zijn 3 mensen betrokken via Delta betrokken bij de eerste sortering van de tassen. De verdere verwerking vindt plaats bij externe kringloopbedrijven. Hoeveel mensen daarbij worden ingezet kan het Lochemse college niet zeggen.

Het college hamert op het gemak voor inwoners. Op een eerder bericht van LochemsNieuws over geplande wijzigingen in 2019 kwamen veel reacties, met name via Facebook (zie onderaan dit bericht). Daaruit blijkt dat mensen vaak de voorkeur geven aan andere mogelijkheden om van hun spullen af te komen, zoals het inleveren bij kringloopwinkels.

4 procent
Het college vindt dat de tas ervoor zorgt dat er meer grondstoffen worden hergebruikt, maar dat is dus maar 4 procent. Of dat niet ook via een andere – goedkopere – weg kan worden gerealiseerd blijft in het midden.

De gemeente Lochem vindt dat de BEST-tas een voorbeeldfunctie heeft. ‘Het laat (op bescheiden schaal) zien hoe een circulaire economie functioneert’, schrijft het college in antwoord op vragen van de PvdA.

Gebruik
De kosten zijn mede gestegen omdat het gebruik van de tas afneemt. Het college vindt dat de kosten nog op een aanvaardbaar niveau zitten. De hoop is dat het gebruik van de tas weer toeneemt nadat iedereen in maart een voorraadje van 3 exemplaren in huis krijgt. De vervanging van gebruikte tassen loopt niet goed en dat leidt tot veel klachten.

Lees verder onder de grafiek…

De klachten over de BEST-tas in 2017 (bron: gemeente Lochem)

Als de tas inderdaad vaker wordt gebruikt, dalen ook de kosten, zo is de verwachting. Eind 2019 volgt een evaluatie van de nieuwe werkwijze waarbij ook het kostenaspect wordt meegenomen.

Positief
Positiever nieuws is dat 82% van de inhoud van de tas na sortering geschikt is voor hergebruik. De spullen komen terecht in de kringloopwinkel, worden verder verwerkt of gerecycled. Zo wordt voorkomen dat het in de verbrandingsoven eindigt.

De PvdA stelt dat plastic tassen op zichzelf niet al te best zijn voor het milieu en vraagt of dat geen papier of karton kan worden. Het college antwoordt dat dit niet mogelijk is omdat de tassen onder alle weersomstandigheden aan de weg komen te staan. De BEST-tas is overigens gemaakt van gerecycled kunststof.