Home Regio Lochem Investeerders gezocht voor in Lochem geboren ‘Project Liberia’

Investeerders gezocht voor in Lochem geboren ‘Project Liberia’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Gezocht worden 10 mensen die via een obligatielening 3.000 euro willen investeren in het Project Zordee Farm Development Liberia, kortweg Project Liberia. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van een boerderij die kan bijdragen aan armoedebestrijding. Zordee is de naam van de plaats in Liberia waar het zich afspeelt. Het initiatief is van een in Lochem wonende Liberiaanse die samenwerkt met Wim Logtenberg.  Zij zochten contact met Fair & Sustainable Consulting (F&S) uit Utrecht.

Via vrijwilligerswerk ontmoette Lochemer Wim Logtenberg een Liberiaanse inwoonster van Lochem die zich inzet voor hulp aan haar straatarme vaderland en met name voor de omgeving van haar voormalige woonplaats Zordee. Haar naam blijft onvermeld. Ze is enorm begaan met onderwijs als middel om armoede te bestrijden, vooral als het gaat om meisjes. Ze stuurt regelmatig hulpgoederen.

Landbouwgrond

Haar ouders bezitten zo’n 320 hectare grond in Zordee. Ongeveer de helft hiervan is landbouwgrond. Door gebrek aan financiële middelen wordt hiermee niets gedaan. De lening moet hier verandering in brengen. Achterliggende gedachten zijn dat zo een bijdrage wordt geleverd aan armoedebestrijding en indirect aan het voorkomen van migratie naar westerse landen.

De lening wordt verstrekt aan een stichting die een zakelijk plan laat opstellen voor het project. De obligatielening is voor de investeerders niet zonder risico maar vormt een belangrijke bijdrage aan een goed doel. Om de plannen verder vorm te geven is contact gezocht met Wilfried Schasfoort van Fair & Sustainable Consulting (F&S) in Utrecht. Deze organisatie heeft ruime ervaring met het opzetten van kleine ondernemingen in Afrika. Er wordt gewerkt aan een ondernemingsplan dat over ongeveer 6 maanden klaar moet zijn.

Perspectief

Als het project doorgaat, kan het geleende geld uiteindelijk worden terugbetaald of omgezet in aandelenkapitaal, afhankelijk van het ondernemingsplan. Mocht tijdens een bureaustudie blijkt dat het plan geen perspectief biedt, krijgen de investeerders 2.000 euro terug. Als een negatief oordeel ontstaat na onderzoek ter plaatse, krijgen de deelnemers ongeveer 1.000 euro terug. Er is volgens de initiatiefnemers geen sprake van een liefdadigheidsproject. Gestreefd wordt naar de ontwikkeling van het gebied en het creëren van werkgelegenheid.

Meer informatie over Fair & Sustainable Consulting is te vinden op: fairandsustainable.org