Bachkoor Holland brengt Matthäus Passion opnieuw naar Lochem

0
Het Bachkoor Holland met Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor (foto: PR)

LOCHEM – Pasen is nog een eindje weg, maar liefhebbers van de Matthäus Passion kunnen nu al kaarten kopen voor de uitvoering door de uitvoering op 16 april. Het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest brengen de passie dan opnieuw in de Grote of St. Gudulakerk in Lochem.

De Matthäus Passion (BWV 244) is één van de bekendste én langste composities van Johann Sebastian Bach. Het beroemde oratorium vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus. Het Bachkoor Holland voert dit meesterwerk inmiddels ruim 30 jaar uit in samenwerking met het internationaal gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest.

Symboliek
Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen
met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs. Los van religieuze notities en bespiegelingen is het magistrale stuk van de meester uit Leipzig één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek.

Het decor en de akoestiek van de Grote Kerk lijken te zijn gemaakt voor Bachs meesterwerk. Op dinsdag 16 april wordt de Matthäus Passion in volle glorie uitgevoerd door internationale solisten, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor.

Dirigent
Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Hij dirigeert de Matthäus Passion jaarlijks met veel plezier omdat hij steeds iets nieuws in het werk ontdekt waarvan de schoonheid hem voor het eerst raakt.

Solisten Matthäus Passion
Evangelist: Anders Dahlin
Christus: Niklaus Kost
Sopraan: Julia Neumann
Alt: Francine Vis
Tenor: Seil Kim
Bas: Halvor Melien

Naast de uitvoering in Lochem op 16 april (19.30 uuur) zijn nog er uitvoering in Hilversum (17/4) en in Delft (18/4). Op Goede Vrijdag wordt de Matthäus Passion nogmaals in Delft uitgevoerd maar dan in 2 delen, in de ochtend en ‘s middags.

Meer informatie: www.bachkoorholland.nl

Tickets:

Via de Schouwburg Lochem
of Nationale Theaterkassa 0900-9203 (€ 0,45 pm).