Allemaal1.tv deze week: van brandweer tot ruitersport

0
De postcommandanten Marcel Hekkelman (Laren) en Freddy Heuvelink (Almen) aan het woord (Foto: Jorrit van de Kolk / Allemaal1.tv)

LOCHEM/GORSSEL – In alweer de achtste uitzending van Allemaal1.tv komen veel mensen namens veel organisaties uit de gemeente aan het woord. Presentatrice Anke Tragter praat onder meer met de postcommandanten van de brandweer in Laren en Almen, met de kersverse voorzitter Theo Vloedgraven en vicevoorzitter Hugoline Nobel van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) en met vertegenwoordigers van de dorpsraden van Eefde en Epse/Joppe. Op de bank bij Gerda Greutink zitten dit keer Yvonne en Berry Swarthoff. In de Waan van de Dag gaat het over het Zandgat bij Gorssel. 

Marcel Hekkelman is postcommandant van brandweer Laren en Freddy Heuvelink, is zijn Almense evenknie. Zij komen praten over het wel en wee van brandweer die een belangrijke plaats innemen in de dorpen.

Dorpsraden

Van de Dorpsraad Eefde is Gelfke Lootsma te gast en namens de Dorpsraad Epse/Joppe schrijft Minze Beuving aan. Het gaat onder meer over windmolens en de twee vervallen panden bij de entree van Epse, komende vanuit de richting A1 en Deventer. In Eefde speelt een veilige en vlotte fietsverbinding met Zutphen en Deventer en de woningbouw op het voormalige kazerneterrein, dat maar op zich laat wachten.

Met het nieuwe voorzittersduo van de LOV wordt onder andere gepraat of de wensen voor het centrum van Lochem, verkeer en bereikbaarheid. Uit het gemeentelijke verenigingsleven komen Zwier Egging van de Sint Steffenrijders uit Laren en Roekje Oudenhoven naar de studio. De laatste praat over Puur Bewegen met yoga en Pilates. De historie van de Sint Steffenrijders gaat terug tot 1929. De huidige club met 120 leden ontstond in 2016 na een fusie met de ponyclub die uit 1958 stamt.

Bevrijding

In de vaste rubriek  ‘Op de bank met…’ praat Gerda Greutink dit keer met Yvonne en Berry Swarthoff. Beiden zijn bekend van hun Canadese restaurant Mondani en van het bevrijdingsmuseum aan de Walderstraat in Lochem. Het gaat onder meer over 75 jaar bevrijding, waarvan de herdenkingen en festiviteiten afgelopen jaar zwaar werden getroffen door corona. Voor de komende maanden ziet het er opnieuw niet gunstig uit.

De muziek komt opnieuw van zangeres Marin Krabbenborg en de jeugdvlog is deze week van Eline Kroon. Jan Elsinga en Maran Olthoff zijn dit keer namens het Historisch Genootschap te gast. Het gaat over een verwoestende stadsbrand in 1615 en over paleografie, oftewel de kunst van het ontcijferen van oude geschriften.

Zandgat Gorssel

In de rubriek ‘Waan van de Dag’ praten Anke Tragter en redacteur Henri Bruntink met Sierk Plaat uit Gorssel. Hij vertelt over de onrust die is ontstaan over het dumpen van baggerspecie in wat Het Zandgat heet. Dat ligt in de uitwaarden en is verbonden met de IJssel. De grond komt onder meer van de werkzaamheden aan de sluis in Eefde en de waterplas moet daardoor minder ondiep worden en zo aantrekkelijker worden voor planten en dieren.

Op papier een aardig plan maar verontruste inwoners kunnen maar niet aan de weet komen wat er precies wordt gestort. Ze willen het weten omdat er zomers veel kinderen zwemmen en omdat met name Duitse sportvissers de daar gevangen baars en snoekbaars consumeren. Is het echt zo onschuldig als wordt voorgesteld door eigenaar, provincie en gemeente? Het lukte de redactie van Allemaal1.tv ook nog niet om de samenstelling van het slib te achterhalen. Wordt aarschijnlijk vervolgd…

Bekijk deze uitzending donderdag vanaf 18.30 uur via de link op de website van Allemaal1.tv of rechtstreeks via het gelijksnamige YouTube-kanaal. Daar is het mogelijk om zich te abonneren zodat er een melding komt bij elke nieuwe bijdrage.

LochemsNieuws is redactioneel partner van Allemaal1.tv