‘Afdelingen Gelre ziekenhuis Zutphen ter discussie’

0
Gelre Ziekenhuis in Zutphen (foto: lokaalgelderland.nl)

ZUTPHEN/LOCHEM – Hoe ziet de toekomst van het Gelre ziekenhuis in Zutphen eruit? Die vraag is ineens (weer) actueel door een mededeling die de Zutphense wethouder Mathijs ten Broeke deze week in petto voor de gemeenteraad. Hij liet weten dat de gemeente, huisartsen, zorgorganisaties en zorgverzekeraars door het ziekenhuis zijn uitgenodigd voor een ‘locatieprofileringtraject’. Dit blijkt vaak managementtaal voor slecht nieuws.

Ten Broeke deed zijn mededeling omdat hij eerder beloofde de raad op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen. Dit deed hij naar aanleiding van schriftelijke vragen van het CDA. De wethouder liet het bij de aankondiging van het gesprek.

Zorgen

Nils Müller van de Zutphense SP-fractie en partijgenoot van Ten Broeke zei dat hij het managementjargon in de zorg een beetje kent en zich zorgen maakt over het genoemde locatieprofileringstraject. Hij zei: “We hebben in Nederland al sluiting van spoedeisende-hulpafdelingen gezien, faillissementen en afbouw van ziekenhuizen. Ik ben bang dat ons in Zutphen hetzelfde te wachten staat.”

Bert Jansen van Bewust ZW vroeg de wethouder om elk wapenfeit in het komende traject spoorslags aan de raad te melden zodat deze via moties sturing kan geven aan de stappen van het college. In de discussie in de raad werden de spoedeisende hulp en de afdeling verloskunde genoemd. Ten Broeke zei dat het college van B&W inzet op behoud van een volwaardig ziekenhuis voor Zutphen en de regio.

Belang Lochem

De ontwikkelingen zijn van belang voor de gemeente Lochem. Met name de spoedeisende hulp is letterlijk van levensbelang voor een uitgestrekte gemeente als Lochem. Gelre ziekenhuizen heeft locaties in Zutphen en Apeldoorn. Voor sommige specialismen moeten patiënten nu al naar Apeldoorn. Samenvoeging van afdelingen speelt in veel Nederlandse ziekenhuizen. Kwaliteit en kostenefficiency spelen hierbij vaak de voornaamste rol.

Gelre ziekenhuizen kondigde vrijdag (2/4) meer informatie aan over het locatieprofileringstraject. Dit wordt na Pasen naar buiten gebracht.