Achterhoek FM fuseert met Radio Ideaal uit Zelhem

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Achterhoek FM, de lokale omroep voor de gemeente Lochem, is de weg ingeslagen richting fusie met Radio Ideaal dat een zendmachtiging heeft voor de gemeente Bronckhorst. Vertegenwoordigers van beide omroepen lichtten de stap maandagavond toe ten overstaande van raadsleden in het Lochemse gemeentehuis.

De omroepen werken al samen en praten al lang over een fusie. De banden tussen beide organisaties gaan ver terug. Achterhoek FM was aanvankelijk, zoals vele Achterhoekse zenders, een piraat. In de jaren ’90 grepen ze de kans die de overheid toen bood om een zendmachtiging aan te vragen en legaal te worden. Het werd toen de officiële lokale omroep van de gemeente Vorden.

Gemeentefusie

Bij de fusie van gemeente, waarbij Bronckhorst ontstond, kreeg Radio Ideaal de zendmachtiging voor die gemeente waar ook Vorden deel van uitmaakt. Om niet met lege handen achter te blijven vroeg Achterhoek FM een vergunning aan in Lochem. Dat lukte en sindsdien is het hier de lokale omroep.

De lokale zender maakt moeilijke tijden door. Organisatorisch en financieel loopt het stroef. Een fusie kan er echter ook voor zorgen dat de nieuwe organisatie sterker staat bij komende ontwikkelingen. In het land worden lokale omroepen gedwongen tot vergaande samenwerking. Streekradio Achterhoek wordt een samenwerkingsverband van zenders uit de acht gemeenten in de Regio Achterhoek, plus Lochem.

Streekradio

Lochem zou eigenlijk worden ingedeeld bij Streekradio Stedendriehoek. Het gevaar te worden ondergesneeuwd door grote omroepen uit uit Deventer en Apeldoorn ligt dan op de loer. Zelfs Zutphen wil om die reden liever bij de Achterhoek horen. Met de lokale omroep daar wordt nu ook over samenwerking gepraat door Achterhoek FM en Radio Ideaal.

De betrokken gemeenten in de Achterhoek hebben inmiddels een verzoek ontvangen om 1,25 euro per inwoner bij te dragen aan Streekradio Achterhoek. Met het geld zou een full-time journalist kunnen worden aangetrokken. Die zou aan nieuwsgaring en onderzoeksjournalistiek moeten gaan doen. Dat is een wens van Den Haag, omdat de pluriformiteit van de regionale journalistiek onder druk staat.

Naam onzeker

Of de naam Achterhoek FM blijft bestaan bij een fusie is onzeker. De zender werd al sinds de piratentijd gerund door de familie Brummelman. Ook het pand en de apparatuur was in hun handen. Daaraan is nu een einde gekomen, wat onder meer betekent dat de studio aan de Wiersserbroekweg moet worden ontruimd. Er wordt gezocht naar een nieuw onderkomen.

Probleem bij de naamgeving is dat ook de internetdomeinnamen in het bezit van de familie zijn. Volgens de woordvoerders die maandag het nieuws over de fusie presenteerden, willen de Brummelmans deze niet afstaan. De keuze voor een andere naam zou dit probleem oplossen, maar daarmee gaat wel een bekende naam overboord.

Vragen

Raadsleden stelden maandag onder meer vragen over de luisterdichtheid van de zender. Bij Achterhoek FM is dat nooit onderzocht omdat de kosten te hoog waren. Een eerdere poging van de gemeente Lochem om dit te laten uitvoeren door studenten liep stuk op gebrek aan belangstelling voor die klus. Momenteel loopt overigens wel een onderzoek naar het medialandschap in de gemeente. Dit wordt wél door studenten uitgevoerd.

De zendmachtiging van Achterhoek FM moet in mei worden verlengd. Daaraan is ook een jaarlijkse bijdrage van de gemeente verbonden. In februari of maart komt het college van B&W met een voorstel.