Regionale bibliotheken verder als ‘BIJ de bieb’

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De Graafschap Bibliotheken en de Bibliotheek Brummen|Voorst vormen sinds 1 januari een nieuwe organisatie. De naam is Bibliotheek Berkel & IJssel. Voor bezoekers een leden is de roepnaam voortaan ‘BIJ de bieb’. De B staat voor Berkel en de IJ voor IJssel.

Per 1 januari is een organisatie ontstaan met zowel beroepskrachten als 500 vrijwilligers. De bibliotheek is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Diensten worden aangepast aan de vraag vanuit de gemeenschap. De bibliotheek is een plek waar mensen telkens nieuwe vaardigheden leren en zich blijven ontwikkelen op allerlei gebieden, ook na de schoolperiode. Die rol past de bibliotheek uitstekend, maar dit zorgt ook voor nieuwe uitdagingen.

Transformatie

Te denken valt onder meer aan de digitale transformatie. De nu gefuseerde bibliotheken hadden te weinig volume om deze en andere veranderingen afzonderlijk te kunnen realiseren. Overigens blijft de missie ongewijzigd: de bibliotheek is er voor persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van maatschappelijke kansen voor alle inwoners van de gemeenten Lochem, Voorst, Zutphen en Brummen. Daarbij wordt samengewerkt met partners in het onderwijs, cultuur en het sociale domein.

Samen werken ze aan de maatschappelijke opgaven:

  •  een geletterde samenleving
  • participatie in de informatiesamenleving
  • een leven lang ontwikkelen

Lokale kleur

Lokale dienstverlening en lokale rolvervulling blijft behouden, zo beloven de fusiepartners: ‘De lokale vestigingen en programma’s behouden hun lokale kleur en de actuele, goede dienstverlening blijft natuurlijk doorgaan. Voor de inwoners in de vier gemeenten zal het eerder beter worden. Dat we ook in de toekomst maatwerk kunnen leveren, was juist een belangrijke reden om onze krachten te bundelen’.

Jacqueline Roelofs, tot nu toe directeur-bestuurder van de Graafschap Bibilotheken krijgt de leiding over de nieuwe organisatie. Zelf zegt ze over haar rol: “BIJ de bieb is een plek waar lezen, leren, ontdekken en ontmoeten centraal staat. Daar ga ik mij voor inzetten.” Mirjam Wijers, tot nu toe directeur-bestuurder van Bibliotheek Brummen|Voorst, gaat zich richten op innovatie en de grote uitdagingen waar de Bibliotheek de komende tijd voor staat.

Traktatie

Om de fusie te vieren ontvangen bezoekers en leden van de betrokken bibliotheken in de maand januari een gratis kop koffie of thee met wat lekkers.