Aanpak overlast processierupsen uitgebreid

0

LOCHEM – De eikenprocessierups zorgt deze zomer voor forse overlast in de gemeente. Er worden daarom een aantal extra maatregelen nemen, waaronder actieve bestrijding in het buitengebied. Dit geldt overigens alleen voor de openbare ruimte. Wie op eigen terrein te maken krijgt met de rupsen moet voor eigen rekening een oplossing zoeken.

Droge maand
Omdat juni een relatief droge maand was nestelt de eikenprocessierups zich lager in eikenbomen. De brandharen van de rupsen – ook die op vervellingshuidjes – kunnen allergische reactie veroorzaken. De brandharen verplaatsen zich zelfs via de wind en kunnen zo ook op de huid van voorbijgangers terechtkomen. In augustus ontpoppen de rupsen zich tot nachtvlinder en zorgen dan niet meer voor overlast.

Buitengebied
Omdat de overlast ook in het buitengebied van de gemeente steeds groter wordt, wordt de bestrijding uitgebreid. Als de rupsen opduiken op plekken waar ze makkelijk in aanraking kunnen komen met mensen, worden ze ook daar weggezogen. Zo zijn bijvoorbeeld 49 eiken op de routes van de Barchemse wandelvierdaagse behandeld. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Wolterinck.

 

Wie eikenprocessierupsen signaleert in de openbare ruimte kan dit melden via nummer 0900-9552 of via www.circulus-berkel.nl/lochem.

Meer informatie over de eikenprocessierups en gezondheidsklachten op www.nvwa.nl.