6 mei: Musical ‘Bridges of Madison County’ in de Schouwburg

0
René van Kooten en Lone van Roosendaal in Bridges of Madison County foto: PR)

LOCHEM – De musical ‘The Bridges of Madison County’ gaat het land in. In 2017 kreeg de musical, die toen in het Amsterdamse Zonnehuis stond, lovende kritieken. Een jaar later was er een reprise in het DeLaMar Theater. En nu is de rest van Nederland aan de beurt tijdens een drie maanden durende tournee. Op 6 mei wordt de Schouwburg Lochem aangedaan.

Hoofdrolspelers René van Kooten en Lone van Roosendaal zijn allebei enorm blij met deze tweede reprise. ,,In het Zonnehuis kwamen veel theaterdirecteuren kijken en die waren al heel enthousiast. Maar het duurt dan wel even voor een productie een tour wordt”, zegt Van Kooten.

Lone vult aan: ,,Ik hoopte wel op een tournee maar in het huidige theaterlandschap weet je het nooit. Er worden toch vaak voorstellingen gecanceld. Ik kijk ook stiekem wel op de zaalplattegronden van theaters en zie dat ‘Bridges’ goed loopt.”

Het verhaal

Dat het publiek de voorstelling omarmt is volgens Roosendaal en Van Kooten zeer terecht. De twee acteurs zijn het er over eens dat ‘Bridges of Madison County’ prachtig is. Het verhaal gaat over een getrouwde vrouw met kinderen. Het huwelijk is niet slecht maar de spanning is er ook wel een beetje uit. Als ze dan een vrijgevochten fotograaf ontmoet, staat alles op zijn kop.

Gaat ze kiezen voor deze over de top liefde of voor haar gezin? ,,Het is een puur liefdesverhaal. Absoluut niet bouquetreeks-achtig. Ik vind ook zo mooi dat er geen oordeel wordt geveld over de keuzes van de hoofdpersonen”, zegt Van Kooten.

In tranen

Dat de voorstelling bij mensen veel losmaakt is wel duidelijk. ,,Je ziet mensen in tranen de zaal uitkomen”, aldus Lone. ,,Zelf herken ik dat ook wel. Ik had het heel druk, werkte hard, werd gek van de puberteit van mijn kinderen en over mijn relatie dacht ik ‘is dit het nou’. Ik dacht ‘ik ga lekker op mezelf’. De pijn en verdriet die ik mijn man en kinderen zou aandoen, kon ik niet verdragen. Ik ben blij dat ik op tijd het licht heb gezien. Ik weet nu ook niet meer wat me bezielde. Ik denk gewoon een midlife crisis.”

,,Duidelijk is dat het publiek dergelijke situaties bij henzelf of bij anderen herkent”, vult René aan. ,,Ik ben er niet naar op zoek om mensen te emotioneren maar ik heb het sinds ‘Les Miserables’ niet meer meegemaakt.”

Pittig zangwerk

René past de folkmuziek als een jas. De vrouwenpartij daarentegen is licht Italiaanse opera. ,,Ik moet er wel voor werken want het is best pittig en ik ben ook weer op zangles gegaan”, vertelt Lone. Voor René komt de tournee van ‘Bridges’ na een drukke tournee met ‘Evita’, waarbij hij ook privé het nodige voor zijn kiezen kreeg toen zijn vrouw ziek werd en hun dochtertje Sophia veel te vroeg werd geboren.

,,Bij iedere andere productie had ik me teruggetrokken maar ‘Bridges’ speel ik graag op mijn tandvlees door.” Lone lacht: “Gelukkig maar want ik word elke avond weer verliefd op jou.”

Kaarten bestellen

The Bridges of Madison County is 6 mei te zien in de Schouwburg in Lochem. De voorstelling begint om 20.00 uur, kaarten 32,95 euro.

Kaarten reserveren kan via www.schouwburglochem.nl