5x besparen op je autoverzekering

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Heb je al jaren een autoverzekering en nog nooit gekeken of het goedkoper kan? Je hoeft niet per se te switchen van verzekeraar om te besparen op je autoverzekering. Controleer bijvoorbeeld of de dekking nog bij je situatie past. Heb je daarnaast voldoende geld achter de hand? Het verhogen van je eigen risico kan een goede optie zijn.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

1. Check of de dekking past bij je wensen
Bij het verzekeren van je auto heb je de volgende drie smaken: all-risk, WA+ en WA. De all-risk dekking is het meest uitgebreid en heeft over het algemeen ook de hoogste premie. De WA-autoverzekering vergoedt alleen schade die je aan anderen toebrengt en is de voordeligste van de drie.

Vooral als je jouw auto al lang hebt, kan het lonen om de dekking aan te passen. De auto neemt na verloop van tijd in waarde af. Een mogelijke schade aan de auto zelf heeft hierdoor minder impact. Let er wel op dat je bij het versoberen van de dekking eerder zelf kosten maakt bij het verhelpen van schades.

2. Verhoog het eigen risico op je autoverzekering
Sommige autoverzekeraars hanteren geen eigen risico. Toch moet je bij het merendeel rekening houden met een eigen risico rond de € 150. Zoals bij veel andere verzekeringen kun je ook bij veel autoverzekeringen kiezen voor een hoger eigen risico. De verzekeraar loopt hierdoor minder risico en geeft korting op de premie. Anders dan bij de zorgverzekering geldt het eigen risico per schadegeval in plaats van per jaar. Bij iedere schade betaal je dan ook opnieuw het eigen risico.

3. Geef een verhuizing of andere wijziging door
De premie van een autoverzekering hangt onder andere af van je woonplaats. Verzekeraars houden rekening met een hogere kans op schade in dichtbevolkte gebieden. Heb je de drukke stad ingeruild voor een rustige plaats? Controleer of dit invloed heeft op de premie. Zelfs verhuizen binnen een provincie kan al verschil maken.

4. Voorkom dubbele verzekering
Voorkom dat je dubbel betaalt voor dezelfde dekking. Een voorbeeld hiervan is een rechtsbijstandverzekering die ook een verkeersdekking heeft. Dit aanvullend verzekeren op de autoverzekering is dan ook niet nodig. Een inzittendenverzekering is niet altijd nodig omdat passagiers ook onder de WA-dekking vallen. De bestuurder is hiervan uitgesloten.

5. Overweeg kleine schade zelf te betalen
Het kan lonen om de rekening van kleine schades zelf op je te nemen. Op die manier lever je geen schadevrije jaren in. De hogere premie die dit tot gevolg heeft, kan meer nadeel opleveren dan het uit eigen zak herstellen van de schade.

Besparen op je autoverzekering kan op verschillende manieren. Kijk of jij hier ook voor in aanmerking komt. Kun je hulp gebruiken bij het controleren van je verzekeringen? De verzekeringsspecialisten van de Leven & WonenDesk zoeken het graag voor je uit.

Leven & WonenDesk Lochem
Team VerzekeringenDesk
Nieuwstad 7, Lochem
tel. 0573 255401
of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.