3e Bachweken Lochem: ‘Dansbare relipop uit de 18e eeuw’

0

LOCHEM/GORSSEL – De 3e Bachweken Lochem komen eraan. Van 30 maart tot en met 19 april kan eigenlijk niemand in de gemeente er omheen. De muziek de meest invloedrijke componist  klinkt overal: in de kerk, in musea en zelfs op straat. Met veel verrassende invalshoeken, waaronder ‘dansen met Bach’ en ‘Staring en Bach’.

Het volledige programma van de Bachweken Lochem staat onder dit artikel. Deze is voorzien van links naar meer informatie op de website van de organisatie.

De Bachweken Lochem ontstonden 3 jaar geleden. Toen het Vocaal Ensemble Lochem de Johannes Passion ging uitvoeren naast de al jaren befaamde uitvoering van de Matthäus Passion door het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor.

,,We waren bang dat beide uitvoeringen elkaar zouden gaan beconcurreren en bedachten toen dat het, als we er meer omheen zouden organiseren, een breder kader zou krijgen”, zegt Boeije Jansen. Hij is de voorzitter van de kersverse Stichting Bachweken Lochem. Het bestuur wordt verder gevormd door Rien en Anneke Wulffraat en Marianne Scheepens.

Bach voor iedereen

Naast de vele locaties waar Bach zal klinken, zijn er ook verschillende doelgroepen, waaronder uitdrukkelijk ook mensen die anders niet zo snel met de muziek in aanraking zouden komen. Zo laat stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman drie keer composities van Bach vanuit de kerktoren over Lochem rollen. En muziekvereniging Advendo speelt op 13 april werken van Bach in de binnenstad.

Vorig jaar ging veel aandacht uit naar (school)kinderen. Dit jaar zijn de ouderen aan de beurt. Pianist Rien Wulffraat geeft 7 concerten van zo’n 45 minuten in verschillende verzorgingshuizen in de gemeente. Deze zijn overigens niet openbaar toegankelijk.

Aan de slag met Bach

Onder de titel ‘Aan de slag met Bach’ worden twee activiteiten gehouden. De zangworkshop onder leiding van dirigent Els Dijkerman (op 6 april) heeft zich al bewezen als uiterst succesvol. Vorig jaar deden er maar liefst 120 zangers aan mee. Na een dag lang samen schaven aan de kwaliteit wordt ter afsluiting een concert gegeven in de Gudulakerk.

De tweede ‘Aan de slag met Bach’ heet ‘Dansen met Bach’. Dit is een workshop onder leiding van balletdanseres Cathy van Seventer (13 april, Stadshuus). Rien Wulffraat: ,,Velen vinden dansen op klassieke muziek misschien een vreemd idee, maar dat was in de 18e eeuw wel anders. Toen was gold het als de ‘ballroom dancing’ van die tijd. Of noem het dansbare relipop.

De menuet

,,Componisten schreven toen veelal in opdracht van sponsors de kerk en adellijke hoven. Aan die hoven werd veel gegeten en gedanst. De muziek was een vorm van dienstverlening. Zo ontstonden stijlen als menuet en sarabande. Van direct lichamelijk contact tussen man en vrouw was meestal geen sprake. De dansparen stonden in rijen en er was alleen handcontact”, zo legt Wulffraat uit.

Accordeon en harmonium

Tijdens de Bachweken klinken ook een aantal instrumenten die de meeste mensen niet meteen zullen associëren met klassieke muziek, zoals accordeon en harmonium. Dinie Zweverink – van accordeonvereniging Concordia Lochem – stelde een accordeonorkest samen dat zich op de muziek van Bach heeft gestort. Op zondag 31 maart klinken in de Stadslounge van de schouwburg onder meer speciaal voor accordeonorkest geschreven arrangementen van de Lochemers Jan Zweverink en Rob Zieverink.

Hoe de muziek van Bach en andere componisten op een harmonium klinkt is op 10 april te horen in de Synagoge aan de Westerwal. Dick Luijmes geldt als autoriteit op het gebied van het in 1840 uitgevonden instrument. Het ‘traporgel’ heeft de reputatie een typisch biblebelt-instrument te zijn, maar Luijmes kan toehoorders op andere gedachten brengen. Hij stelde een programma samen met onder meer Bach, Guilmant en Karg-Elert en bekijkt de Duitse grootmeester door een 19e-eeuwse bril.

Museum STAAL Almen

Twee musea in de gemeente spelen dit jaar een prominente rol tijdens de Bachweken. Op zondag 7 april wordt in het aan Staring gewijde museum STAAL in Almen een concert gegeven door cellist Ephraim van IJzerlooij, in combinatie met een lezing van musicoloog Huib Ramaer: ‘Wie o wie is de grootste Bach?’ Dit klinkt tegenwoordige wellicht als een overbodige vraag, maar dit was niet altijd zo.

lees verder onder de foto…

Cellist Ephraim van IJzerlooij (foto: PR)

Als Haydn en Mozart spraken over ‘de grote Bach’, dan doelden ze niet op Johann Sebastian maar op diens zoon Carl Philipp Emanuel. De dichter A.C.W. Staring zag het licht in 1767 toen vader Bach al niet meer leefde en genoemde zoon grote faam genoot. Tijdens het leven van Staring was het zijn tijdgenoot Mendelsohn die de muziek van vader Bach uit de vergetelheid haalde. Hij voerde in 1829 voor de eerste keer sinds de dood van J.S. Bach een (ingekorte) Matthäus Passion uit en oogstte hiermee veel succes.

Opening

De opening van de Bachweken vindt dit keer plaats in dat andere museum dat de gemeente Lochem rijk is. In Museum MORE in Gorssel wordt op 30 maart het startschot gegeven. Het wordt een feestelijke avond met uitvoeringen van Johanette Zomer (sopraan) & Sibe Hamstra (klavecimbel) en van James Oesi (contrabas).

Ook is er een lezing van kunsthistorica Frederike Upmeijer. Zij leidt bezoekers rond langs de actuele expositie ‘Dwars Kijken’. Deze expositie is samengesteld door gastconservator Feico Hoekstra: modern realisme verbonden met toonaangevende hedendaagse kunst.

De Bachweken Lochem worden die avond officieel geopend door cultuurwethouder Henk van Zeijts.

Volledige agenda

Hieronder de volledige agenda van de Bachweken. De links leiden naar de eigen website van het festival. Daar is alle informatie te vinden over onder meer data, tijden en prijzen.

Zaterdag 30 maart 

Museum More in Gorssel: opening Bachweken Lochem 2019,
19.30 uur
Feestelijke avond met een prachtig drieluik met twee concerten en een kunsthistorische rondleiding door de expositie DWARS kijken.
Concert Johannette Zomer & Siebe Henstra >>>
Lezing Frederike Upmeijer >>>
Concert James Oesi >>>

Zondag 31 maart

Stadslounge Schouwburg Lochem, 15.00 uur
Speciaal samengesteld accordeonorkest o.l.v. Dinie Zweverink speelt Bach. Meer info>>>

Woensdag 3 april

Grote of Sint Gudulakerk Lochem, 10.00 uur
Stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman. Meer info>>>

Donderdag 4 april

Stadslounge Schouwburg Lochem, 11.00 uur
Een lezing van Wim Faas over Bach en de Italiaanse Barok bij stichting AKKU Meer info >>>

De Hoge Weide, 15.00 – 15.45 uur
Pianist Rien Wulffraat speelt Bach aan huis voor ouderen op locatie. Meer info >>>

Vrijdag 5 april

11.30-12.15 uur – Zorgboerderij de Reube
15.00-15.45 uur – Tusselerhof

Pianist Rien Wulffraat speelt Bach aan huis voor ouderen op locatie. Meer info >>>

Zaterdag 6 april

Grote of Sint Gudulakerk Lochem, 10.30 – 17.00 uur
Aan de slag met Bach in een zangworkshop o.l.v. dirigent Els Dijkerman. Meer info >>>

Zondag 7 april

Museum STAAL in Almen, 15.00 uur
Een uitvoering van cellist Ephraim van IJzerlooij in combinatie met een lezing van musicoloog Huib Ramaer: Wie o wie is de grootste Bach?
Concert Ephraim van IJzerlooij, cellist >>>
Lezing musicoloog Huib Ramaer >>>

Woensdag 10 april

Grote of Sint Gudulakerk Lochem, 10.00 uur
Stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman. Meer info>>>

Het Spijk in Eefde, 15.00-15.45 uur
Pianist Rien Wulffraat speelt Bach aan huis voor ouderen op locatie. Meer info >>>

Synagoge Lochem, 20.00 uur
Dirk Luijmes op harmonium met muziek van o.a. Bach, Guilmant, Karg-Elert. Zeer verrassend! Meer info >>>

Donderdag 11 april

Remonstrantse Kerk Lochem, 19.30 uur 
Muzecollectief speelt en zingt uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena. Jaap van Elst vertelt over huiselijk leven Bach en zijn gezin. Meer info >>>

Vrijdag 12 april

Huize Dahme, 15.15-16.00 uur
Pianist Rien Wulffraat speelt Bach aan huis voor ouderen op locatie. Meer info >>>

Zaterdag 13 april

Grote of Sint Gudulakerk, 9.30 – 12.00 uur
Toren beklimmen en stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman speelt Bach. Meer info >>>

Binnenstad Lochem, 13.00 – 16.00 uur 
Advendo speelt Bach. Meer info >>>

Stadshuus Lochem, 13.30 – 17.00 uur 
Aan de slag met Bach in een dansworkshop o.l.v. Cathy van Seventer. Meer info >>>

Zondag 14 april

Landgoedhotel Woodbrooke in Barchem , 15.00 uur 
Violist Bob van der Ent. Meer info >>>

Dinsdag 16 april

Grote of Sint Gudulakerk, 19.30 uur
Matthäus Passion door Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor. Meer info >>>

Woensdag 17 april

Grote of Sint Gudulakerk, 10.00 uur 
Stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman. Meer info>>>

Donderdag 18 april

Huize Gudula, 15.00 – 15.45 uur 
Pianist Rien Wulffraat speelt Bach aan huis voor ouderen op locatie. Meer info >>>

Vrijdag 19 april

Martha Flora, 16.00-16.45 uur (niet openbaar)
Bach op piano op locatie gespeeld voor ouderen door Rien Wulffraat.
Meer info >>>

Vrijdag 19 april

Grote of Sint Gudulakerk, 19.00 uur 
Collegium Gudulae onder leiding van Els Dijkerman. Meer info >>>