Film ‘Suffragette’ te zien op Internationale Vrouwendag [video]

0

LOCHEM – Aanstaande vrijdag (8 maart) is het Internationale Vrouwendag. In dat kader vertoont Filmhuis Lochem de film ‘Suffagrette’ over de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en het vrouwenkiesrecht in het begin van de vorige eeuw. De film draait vrijdagochtend om 10.30 uur.

De onderstaande beschrijving van de film is letterlijk overgenomen uit een persbericht van het Filmhuis.

‘Weet u hoe lang vrouwen in Nederland mogen stemmen? 100 jaar!! Honderd jaar kiesrecht, dat is het thema van de Internationale Vrouwendag (in Nederland) op vrijdag 8 maart. Filmhuis Lochem grijpt dit feit aan om op die dag de film Suffragette te vertonen.
In 1898 stond er in de dikke Van Dale bij ‘suffragette’: kiesrechtfeeks. Zo kun je Maud (Carey Mulligan) in deze film absoluut niet noemen.

Meryl Streep

Maud is een hardwerkende wasvrouw in Londen aan het begin van de vorige eeuw. Ze wordt geïnspireerd door Emmeline Pankhurst (Meryl Streep) en raakt betrokken in een bikkelhard gevecht om gelijke rechten voor vrouwen, om kiesrecht voor vrouwen. Dat zijn vooral vrouwen die in erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten doen, die
tegengewerkt worden door hun bazen, die niet gesteund worden door hun mannen en die vaak ook nog eens in hun eentje voor de kinderen moeten zorgen.

‘Suffragette’, een passende, aangrijpende film die gaat over deze dappere, onverzettelijke vrouwen, die hun rechten proberen af te dwingen, en die nog steeds voor heel veel vrouwen een voorbeeld zijn.’

Sarah Gavron kreeg voor ‘Suffragette’ de Juice Award (prijs voor sterke vrouwenrollen).

Recensies:
AD: ‘de kracht van de film schuilt in de vertolkingen, zelfs in de kleinere rollen’
De Volkskrant: ‘Carey Mulligan geeft Maud precies de juiste onverzettelijkheid’

De film wordt vertoond in de Stadslounge van de Schouwburg Lochem. Daar is plaats voor maximaal 85 toeschouwers.

Handtekeningenactie Amnesty

Na afloop van de film is er een handtekeningenactie voor vervolgde vrouwen in Saoedi- Arabië, georganiseerd door Amnesty Lochem .

‘Suffragette’
Regie: Sarah Gavron , 2015, Verenigd Koninkrijk
Kaarten: € 6,50

Meer informatie en kaarten via www.schouwburglochem.nl/schouwburg/filmhuis