’32 MB aan data weg door hack gemeentenetwerk’ [audioclip]

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Bij de hack die het computernetwerk van de gemeente Lochem vorige week donderdag trof blijkt toch minimaal 32 megabyte aan data naar buiten te zijn gesleept. Welke data dit precies is, is onbekend. Het kan niet worden uitgesloten dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Dit heeft burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve woensdag (12/6) gezegd in een uitzending van Omroep Gelderland. De bijdrage is hieronder te beluisteren.

[update: donderdag werkt alles weer bij de gemeente]
De gemeente Lochem en ‘t Baken zijn op donderdag 13 juni weer bereikbaar via de telefoon, website en per e-mail. Het is weer mogelijk om online een afspraak in te plannen, geboortes aan te geven en om een rijbewijs, paspoort of ID-kaart aan te vragen. De balies zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.

klik hieronder op de startknop om het radiofragment te beluisteren…

Hulptroepen

32 MB is aan beeldmateriaal niet erg veel, maar qua tekst kan het om veel informatie gaan. Een gemiddelde roman in e-bookformaat omvat 0,5 MB. Daarvan gaan er dus 64 in 32 MB. Het onderzoek van de gemeente Lochem en opgetrommelde hulptroepen richt zich vooral op het achterhalen van welke data wel is én hoe de hackers zijn binnengekomen. Daarnaast is relevant wat het doel van de aanval was.

Leermoment

Van ‘t Erve zegt dat het niet alleen van de gemeente Lochem van belang is om te weten wat er is gebeurd en hoe dit in de toekomst is te voorkomen, maar ook voor andere gemeenten.

Bij het onderzoek is volgens de Stentor ook journalist en ict-deskundige Brenno de Winter betrokken. Verder zijn mensen van de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBD) en het Natioaal Cybersecuritycentrum (NCSC) aan het werk voor de gemeente.

Herstart

Afgelopen nacht is begonnen met het herstarten van de systemen en met het herinstalleren van applicaties. Dat heeft gevolgen voor de (digitale) dienstverlening van de gemeente. Het gemeenteloket in Gorssel bleef woensdag gesloten. Lees HIER meer over de gevolgen voor de dienstverlening en de bereikbaarheid van de gemeente.

Het grootste deel van de ambtenaren van de gemeente werkt woensdag thuis.