VVD overweegt afwijzing begroting veiligheidsregio (VNOG)

0
Foto ter illustratie (bron: VNOG.nl)

LOCHEM – De VVD-fractie in de Lochemse gemeenteraad overweegt de begroting van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) niet te accepteren. Er moet veel geld bij en de liberalen willen voor goedkeuring eerst ‘een reparatieset’ zien, zo betoogde raadslid Jan de Vries dinsdagavond.

De VNOG, dat onder meer verantwoordelijk is voor de brandweervoorziening in 22 gemeenten, kampt met flinke financiële tekorten. De betrokken gemeenten kunnen haast niet anders dan de portemonnee trekken want de basis-brandweerzorg moet overeind blijven. De veiligheidsregio’s zijn bij wet geregeld, dus eruit stappen is ook al niet mogelijk.

Tekorten

Het tekort over het afgelopen jaar bedraagt 2,8 miljoen euro. Dit jaar loopt dit op tot 5,2 miljoen en in 2020 mogelijk zelfs tot 6,4 miljoen. Bij ongewijzigd beleid zou Lochem in 2020 2.039.089 moeten bijdragen.

De droogte van vorig jaar zorgde voor meer brandweerinzet en daarnaast namen de personeelskosten toe. Ook de instroom van nieuwe vrijwilligers zorgde voor hogere kosten dan begroot, zo luidt een deel van de uitleg.

Krappe begroting

Maar onderzoek heeft uitgewezen dat een te krappe begroting misschien wel de grootste boosdoener is. Een externe commissie stelt vast dat er de afgelopen jaren 2,4 miljoen is bezuinigd op de exploitatiebudgetten en dat daarbij te weinig rekening is gehouden met de stijgende kosten die deels te voorzien waren.

‘Komt wel goed’

Het bestuur van de VNOG, dat zijn de burgemeesters van de 22 gemeenten, werd niet goed geïnformeerd door de inmiddels vertrokken directeur. Die kwam steeds kwam met statements als ‘het komt wel goed’. Pas veel te laat kwamen de signalen dat het grondig mis ging met de financiën. Jan de Vries liet dinsdag overigens weten dat hij ontdekte dat de vertrokken directeur een soort van gouden handdruk van 195.000 euro heeft meegekregen. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve zei daar geen weet van de hebben.

Alerter

De huidige interim-directeur van de VNOG, Diemer Kransen, zei onlangs tegen de redactie van het blad Binnenlands Bestuur dat de burgemeesters zich ‘in slaap hebben laten sussen’ door de geruststellende woorden van zijn voorganger. Maar het bestuur had volgens hem zelf ook alerter moeten zijn. Zo werden er zaken geaccordeerd waarvoor geen financiële dekking voor geregeld was.

Cultuur

De onderzoekscommissie kwam verder tot de conclusie dat structuur en cultuur in de organisatie niet deugen. Verschillende afdelingen zijn eilanden die slecht samenwerken en er is sprake van ‘zij-sturing’. Lokale brandweerkorpsen zijn vaak naar binnen gericht, waardoor centrale aansturing van de VNOG niet altijd goed landt.

Discussie

Voorzitter Jos Israel had tijdens het meningsvormende tafelgesprek van dinsdagavond moeite om de discussie op gang te brengen. VVD’er De Vries had weliswaar veel kritiek maar was niet erg duidelijk over hoe hij daar mee verder wil. Hoe het aangekondigde amendement eruit gaat zien is nog onduidelijk.

GroenLinks

Van de overige fracties was GroenLinks het meest uitgesproken. Linda Sanders liet weten dat haar fractie niet blij is met de overschrijdingen maar dat het in stand houden van de basis-brandweervoorziening voorop moet staan.

Basisvoorziening

De Vries kwam daarop met de vraag wat die basis dan precies is. Dat is volgens hem nergens goed beschreven. Volgens hem moet dat wel gebeuren. ,,Wat zijn je taken, wat heb je daarvoor nodig? Hoeveel mensen en welk materieel? En hoeveel keer verwacht je dat er brand uitbreekt?”, zo versimpelde hij de te maken rekensom.

Over 2 weken praat de gemeenteraad opnieuw over de VNOG.