Zelfs GroenLinks laat klimaatambitie (deels) varen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay,com)

LOCHEM – GroenLinks, dat sinds dinsdag (15/5) officieel deel uitmaakt van het Lochemse college van B&W, vindt het eerder haast heilig verklaarde doel van een klimaatneutrale gemeente in 2030 niet langer haalbaar. De landbouw zorgt voor een groot deel van de uitstoot van schadelijke stoffen en daar kan de gemeente onvoldoende invloed op uitoefenen, zo luidt de uitleg.

Inzicht 
De PvdA had geconstateerd dat het jaartal van 2030 niet meer is terug te vinden in het coalitieakkoord en vreesde dat GroenLinks een knieval had gemaakt in de onderhandelingen. Volgens de nieuwe GroenLinks-wethouder Henk van Zeijts is dit niet het geval. Zijn fractie is volgens hem zelf tot het inzicht gekomen dat het niet gaan lukken. Als het gaat om energie-neutraliteit willen zowel de partij als het gehele college (met verder VVD en GB) wél vasthouden aan 2030.

Motie
De PvdA diende een motie in om het jaartal 2030 overeind te houden, ook wat betreft de klimaatneutraliteit. Die motie kreeg geen steun van andere fracties.

Binnen de landbouw is de veehouderij verantwoordelijk voor de hoogste uitstoot van onder meer CO2, lachgas en methaan. In de gemeente Lochem zijn binnen de agrarische sector vooral veehouderijen actief. Gemeenten hebben weinig invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Het beleid hiervoor wordt in Den Haag en Brussel bepaald.