Politiek ziet opvang vreemdeling als taak, maar met mate

0
Beeld van het Pactum-terrein aan de Ampsenseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De opvang van vreemdelingen in de gemeente Lochem is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarover lijken de Lochemse raadsfracties het wel eens. Uit de adviezen die ze maandag aan het college van B&W gaven blijkt dat de verschillen in opvatting, over wat de gemeente moet doen, groot zijn. Het varieert tot ‘het mag een onsje meer’ van GroenLinks tot haast onmogelijke eisen van Gemeentebelangen en Meedenken met Lochem (MmL).

Die laatste twee fracties adviseren het college om het aantal op te vangen mensen te beperken tot 211. Ook de VVD wil dit. Dat is het getal dat Lochem volgens de Spreidingswet uiterlijk op 1 juli 2025 moet opvangen. Het college wil dat liefst vermeerderen met de 65 minderjarige asielzoekers die nu in hotel De Paasberg zijn gehuisvest. GB en MmL stellen verder als eis dat de opvang maximaal 5 jaar openblijft en dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) alle kosten op zich neemt.

Structureel

De beperkingen die worden gesteld zijn in tegenspraak met het streven naar meer structurele opvang. Het COA liet onlangs in een verklaring weten dat vestiging van een azc ook afhangt van de kosten van verbouw en eventueel noodzakelijke nieuwbouw. Dat zal voor een periode van vijf jaar nog lastiger worden. Het college overweegt een bestuursovereenkomst voor 30 jaar te sluiten met het COA.

Over de kosten van huisvesting, beveiliging, onderwijs en gezondheidszorg, die het COA zou moeten opbrengen, is bekend dat de organisatie een ondergrens van 300 opvangplaatsen hanteert. Er zijn in den lande echter ook de nodige voorbeelden van kleinere locaties waar het COA toch de genoemde zaken zelf organiseert en betaalt. Zelf gaat het COA voor Lochem uit van 300 plaatsen voor volwassenen en gezinnen, plus de genoemde 65 minderjarigen. Deze getallen gelden voor de locatie Ampsenseweg, waar jeugdzorgorganisatie Pactum een omvangrijk terrein verlaat.

Ampsen

Het college gaf vorige week aan een sterke voorkeur te hebben voor opvang op één centrale locatie in de gemeente. De Ampsenseweg is hiervoor nadrukkelijk in beeld, maar formeel mag dit momenteel nog even niet hardop worden gezegd. Er moet worden gewacht op een rapport van onderzoeksbureau Beke over de impact voor de sociale veiligheid in Ampsen en Lochem. Dat laat nog even op zich wachten, want de opdracht aan de onderzoekers was gebaseerd op verkeerde aantallen, zo bleek recentelijk. College en raad zijn het erover eens dat het rapport moet worden afgewacht alvorens knopen door te hakken.

Sommige fracties willen overigens liever spreiding van opvanglocaties over de gemeente. Het college zou daags na de raadsvergadering een besluit nemen over een locatie. Dat was dus dinsdag. Op de deadline van deze krant was nog niet bekend wat precies is besloten en óf dat wel is gebeurd. De vraag is wat het college met de adviezen van de raadsfracties doet en of het de locatie Ampsenseweg, ondanks het ontbrekende onderzoeksrapport, definitief kiest.

Geen beleid

Complicerende factor is dat de raad maandagavond de visie ‘Een thuis in de gemeente Lochem voor nieuwkomers’ niet, zoals verwacht, vaststelde. De raad wil er over twee weken nogmaals over praten. Formeel heeft het college dus nog geen geldend beleid waarop het besluiten kan baseren. Verantwoordelijk wethouder Ria Leliveld zei maandag dat het college de adviezen van de fracties zal betrekken bij de besluitvorming.

Eventuele nieuwe ontwikkelingen worden gemeld op www.berkelbode.nl.