Whisky en sigaren voor ‘herensociëteit-college’

0
Jos Israel van de PvdA (achteraan met rode shirt) had ludieke kritiek op het geheel uit mannen bestaande college, dat op de voorgrond wordt beëdigd (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De oppositie in de Lochemse gemeenteraad maakte dinsdagavond een flink nummer van het feit dat het nieuwe college van B&W uit louter mannen bestaat. De genderbalans – die tot gisteren keurig in evenwicht was – is wreed verstoord. De vrouwen van D66 en CDA werden vervangen door de mannen van GroenLinks en VVD.

Notabelen
Plaatsvervangend fractievoorzitter Coby Wiltink van het CDA zei: ,,Lochem wijkt af van de landelijke trend en het college wordt een herensociëteit.” De PvdA ging nog een stapje verder door te zeggen dat Lochem teruggaat naar 1918. Aan de – op dat moment nog niet herbenoemde – wethouder Bert Groot Wesseldijk – reikte hij een doos sigaren en een fles whisky uit, om het beeld van een uit louter notabelen bestaand bestuur van weleer te versterken.

Wethouder uit Eefde
D66 en MmL maakten weinig woorden vuil aan masculinisering van het college. De nieuwe wethouder van GroenLinks, Henk van Zeijts reageerde wel. Hij wees er (ten overvloede) op dat hij geen vrouw is maar wel de eerste wethouder uit Eefde. Hij probeerde ook: ,,We hebben destijds geprobeerd een vrouwelijke burgemeester te krijgen, maar ja…” Daarop moest burgemeester (en partijgenoot) Sebastiaan van ‘t Erve zich verontschuldigen.