Zakelijke relatie ForFarmers en Yvon Jaspers in opspraak [video]

0

LOCHEM – Het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoekt een zakelijke relatie van ‘Boer zoekt Vrouw’-presentatrice Yvon Jaspers met de Lochemse veevoedergigant ForFarmers. Jaspers zou al 3 jaar op de loonlijst staan bij het bedrijf om de ‘boerentrots naar boven te halen’ en dat via het NPO-programma ‘Onze Boerderij’ ook daadwerkelijk doen.

Dagblad Trouw bracht de zaak aan het rollen met een artikel onder de kop ‘Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?’. Bij ForFarmers is Jaspers het boegbeeld van de imagocampagne ‘Proud to be a Farmer’. De website Trotsopboeren.nl lijkt ForFarmers speciaal voor haar te hebben ontwikkeld.

Geloofwaardigheid
KRO/NCRV, die andere werkgever van Jaspers, heeft de presentatrice van ‘Boer zoekt Vrouw’ toestemming verleend voor de nevenfunctie. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat KRO-NCRV de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel zet.

,,Juist bij de publieke omroep moet je elke suggestie of schijn van belangenverstrengeling vermijden. Je houdt als publieke omroep je geloofwaardigheid alleen overeind door hier écht scherp op toe te zien”, zei algemeen-secretaris Thomas Bruning tegen VillaMedia.nl, het eigen orgaan van de journalistenvakbond.

Opheldering
Het Commissariaat voor de Media heeft KRO/NCRV om opheldering gevraagd. In de Tweede Kamer heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan minister Arie Slob. De minister wordt gevraagd of hij van menig is dat er sprake is van belangenverstrengeling en of hij kan aangeven hoe vaak dit soort nevenfuncties voorkomen.

Op YouTube staan de nodige video’s van ForFarmers. Sinds 2015 treedt Yvon Jaspers regelmatig op in deze vaak promotionele filmpjes. De video boven dit artikel is daar een voorbeeld van.