Worden dit onze nieuwe wethouders?

0
(vlnr: )Henk van Zeijts (GL), Bert Groot Wesselijk (GB) en Eric-Jan de Haan (VVD) (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De namen gonsden al rond in de wandelgangen en nu heeft formateur Jan Bart Wilschut het tegenover de Stentor bevestigd: de drie partijen die praten over de vorming van een coalitie voor de gemeente Lochem hebben hun wethouderskandidaten naar voren geschoven. Het zijn Bert Groot Wesseldijk (GB), Henk van Zeijts (GroenLinks) en Eric-Jan de Haan (VVD).

Groot Wesseldijk is al wethouder (onder meer financiën). De Haan zat de afgelopen 4 jaar al in de raad en Henk van Zeijts was eerder raadslid tussen 2010 en 2014. De VVD en GL komen beide uit de oppositiebankjes.

Vierde wethouder
Het aankomende college krijgt er misschien nog een extra kracht bij. De mogelijkheid om een vierde wethouder aan te stellen werd al bij de start van de besprekingen ingebracht door GB. De onderhandelingen werden begonnen met 4 partijen en het CDA hoopte op dat moment ongetwijfeld ook een wethouder te mogen leveren. Die partij werd echter om nog onduidelijke reden aan de kant gezet. Het CDA was overigens een van de verliezers van de verkiezingen.

GB – al jaren de grootste partij in Lochem – heeft in het verleden wel eens bedankt voor voor  een tweede wethouder. ‘Om de machtsverhoudingen in evenwicht te houden’, zo was de redenering. Ook nu ging GB de onderhandelingen in met een ‘afspiegelingscollege’ in het vizier.

Maandag uitsluitsel
Als een vierde wethouder er nu toch van komt, moet dat gezien de verkiezingsuitslag haast wel een GB’er zijn. In de al genoemde wandelgangen wordt gepraat over een ‘halve wethouder.’ Maandag doet formateur Wilschut verslag van zijn bevindingen en dan weten we vermoedelijk meer, zo niet alles.