Witte Wieven gedijen niet zonder Postels.

0
(Bron: pixabay.com)

ZWIEP – Uitspanning de Witte Wieven in Zwiep is een begrip in de regio en ver daarbuiten. Maar sinds er geen Postel meer aan het roer staat lijkt het er te spoken. De ene na de andere uitbater legt het loodje.

Een uitspraak in kort geding bezegelde nu ook het lot van de huidige exploitant Henry van den Berg. Door een huurschuld van 20.000 euro en een niet afgeloste lening moet hij komende week het veld ruimen.

De Zutphense eigenaar Zeijlemaker liet aan de Stentor weten dat de zaak vermoedelijk niet lang gesloten zal zijn, hetgeen doet vermoeden dat een volgende uitbater zich warm loopt.

Sinds de Postels zich in 2012 terugtrokken uit het als bakkerij gestarte familiebedrijf lijken de witte wieven persoonlijk onrust te stoken in het ooit zo succesvolle bedrijf.

Wat de oorzaken zijn is niet meteen duidelijk. Gé Postel –  zoon van stichter Gait – wees al in 2010 op de regeldruk die al maar toenam. Veiligheid van kinderen eerst, maar de creativiteit leed ernstig onder die regels.

Een wip gemaakt van een boomstam en een touw met een knoop als schommel aan een boomtak… het mocht niet meer. En van die creativiteit moest de uitspanning het juist hebben. Een plastic wip is een stuk minder avontuurlijk. En waarom rubberen tegels als je ook op gras zacht valt?

Daarnaast zullen de veranderingen in de horeca de laatste uitbaters parten hebben gespeeld. Er is overal minder vraag naar zalen en zaaltjes voor feesten en partijen. Om over de economische crisis nog maar te zwijgen.

Een volgende exploitant zal de creativiteit van Gait Postel moeten verbinden met grote commerciële talenten. Al was het maar om ervoor te zorgen dat een geweldige plek niet slechts als herinnering zal voortleven in de hoofden van tienduizenden (voormalige) kinderen.