Zilveren Knoop voor midwinterhoornman Dinant Beunk

0
De Zilveren Knoop van de gemeente Lochem. (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM – Het eerste weekend van de adventsperiode is traditioneel de opening van het midwinterhoornseizoen. De blazers verzamelden zich daarom zaterdag (26/11) bij De Witte Wieven in Zwiep om de ‘roop’ weer te laten klinken. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve voegde zich bij hen. Hij blies de loftrompet over Dinant Beunk die al sinds jaar en dag het gezicht en de stem is van de midwinterhoornblazers in de gemeente en de regio. Aanleiding om hem te eren met een Zilveren Knoop.

De onderstaande tekst is nagenoeg letterlijk overgenomen uit een persbericht van de gemeente Lochem:

Het college van B&W kent de Zilveren Knoop aan Lochemer Dinant Beunk toe als blijk van waardering voor zijn bevlogen inzet voor de culturele traditie van het midwinterhoornblazen. De Midwinterhoornblazers uit Lochem en Omstreken bestonden 35 jaar in 2021. Helaas gingen de festiviteiten rondom het jubileum en de uitreiking van de Zilveren Knoop toen door corona niet door.

Oprichter

Dinant Beunk is niet alleen oprichter van de groep in Lochem, maar hij heeft ook veel blazers geholpen met het bouwen van hun hoorn en hen geleerd die te bespelen. Mede dankzij Dinant Beunk is het midwinterhoornblazen als traditie gebleven en is de belangstelling daarvoor toegenomen. Zo heeft hij veel mensen met elkaar verbonden en het midwinterhoornblazen een belangrijke impuls gegeven.

De Midwinterhoornblazers uit Lochem en Omstreken hebben de afgelopen jaren ook
Midwinterhoornwandelingen vanaf Huis Verwolde georganiseerd. Dinant Beunk zette zich daarvoor ook altijd volop in. Vanwege corona gingen de wandelingen van de afgelopen twee jaren niet door. Dit jaar is er wel weer een wandeling, op 26 december 2022.

Blijk van waardering

De Zilveren Knoop is een blijk van waardering van het college van B&W voor inwoners die een verbindende rol vervullen in de Lochemse samenleving. Het ontwerp van de Zilveren Knoop is naar een idee van inwoonster Ingrid Leufkens.