Wethouder: ‘Lochem gaat door met Superr Almen’

0

ALMEN/LOCHEM – ,,Wat er ook gebeurt… Lochem gaat door met Superr Almen.” Dit zegt de Lochemse wethouder Jan Kottelenberg in een nieuwe promotiefilm voor de buurtsupers met een sociaal gezicht. Almen is de succesvolste van de 12 Superrs in Nederland.

Instroom
Onderzoek heeft uitgewezen dat gemeenten waar Superrs actief zijn onvoldoende gebruik maken van deze mogelijkheid tot reïntegratie van mensen in de bijstand of met een beperking. Daardoor stokt bij sommige buurtsupers de instroom. Almen is een uitzondering. 

Lage Drempel
In de film zegt Inge Vriezekolk van Het Plein dat dit vermoedelijk ligt aan de lage drempel. Zij is wekelijks meerdere keren aanwezig in de winkel en kent daardoor de kandidaten als de werkplek.

Winst
Wethouder Jan Kottelenberg vindt dat de Superr in Almen winst is voor de gemeente, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor de ouderen in Almen. Zij kunnen hun boodschappen nog zelf doen of er is een bezorgservice. Uit de film blijkt bovendien dat de winkel een ontmoetingsplek is voor mensen in het dorp.

Uitstroom
Uit het onderzoek in opdracht van de gemeenten Lochem en Zutphen blijkt ook dat de uitstroom van mensen naar betaald werk of andere activiteiten nog te wensen overlaat. Het gaat om 30 procent.

Bekostiging
Kottelenberg zegt in de video verder nog dat de voorziening nu wordt bekostigd uit de participatietop. Hij kan zich voorstellen dat er ook nog een bijdrage uit de WMO-pot naar toe kan, omdat de leefbaarheid en de zelfredzaamheid van ouderen in Almen is gebaat bij de Superr.

In de video komen ook klanten een medewerkers van de winkel aan het woord.