Weekbericht RIVM: 1 nieuwe covid-19 besmetting in de gemeente

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Uit het wekelijkse overzicht van het RIVM blijkt dat in de gemeente Lochem in de afgelopen week één nieuwe covid-19-besmetting aan het licht is gekomen. Van ziekenhuisopnames of overleden personen was in die periode geen sprake. Landelijk verdubbelde het aantal geregistreerde besmettingen ten opzichte van een week eerder. Het gaat om 2588 nieuwe besmettingen.

In de gemeente Lochem werd een week eerder eveneens één nieuwe positief geteste persoon gemeld. Ook in de meeste omliggende gemeenten is het aantal nieuwe besmetting op de vingers van een hand te tellen. Alleen in Zutphen zijn het er met 8 wat meer.

Brandhaarden

De landelijke brandhaarden zijn nog altijd Rotterdam (796) en Amsterdam (563). Ook in de gemeenten rondom deze twee steden is een bovengemiddelde stijging te zien, net als in het zuidoosten van Noord-Brabant, met name in en rond Breda.

Er zijn in de afgelopen week 44 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 21 meer dan vorige week. Er zijn 6 laboratorium-bevestigde COVID-19  patiënten als overleden gemeld, 3 minder dan in de week ervoor.

Reizen

In de afgelopen week zijn 218 personen met een positieve COVID-19 test 14 dagen voor aanvang van de vastgestelde besmetting in het buitenland geweest. De meeste positief geteste mensen met een reishistorie zijn in Spanje geweest, 23%. Daarna volgen reizigers naar Frankrijk met 16%, België met 15% en naar Duitsland met 9%. Dit betekent niet dat al deze mensen de besmetting in het buitenland hebben opgelopen.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1,20. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 120 andere mensen die besmet worden.