Waterinnovatieprijs voor grondstof uit afvalwater FrieslandCampina

0
Op de voorgrond de nieuwe Kaumera-fabriek aan de Oostzeestraat in Zutphen. Daarachter de rioolwaterzuivering (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ZUTPHEN – Het winnen van de grondstof Kaumera uit afvalwater van FrieslandCampina in Lochem en Borculo door Waterschap Rijn en IJssel is bekroond met de Waterinnovatieprijs in de categorie schoon water. Kaumera, dat verschillende toepassingsmogelijkheden heeft, wordt bij de rioolwaterzuivering in Zutphen uit het water gewonnen, met een speciaal hiervoor gebouwde installatie.

LochemsNieuws schreef eerder over de nieuwe installatie in Zutphen en de toepassingsmogelijkheden. Dat artikel is HIER te lezen…

De uitreiking vond afgelopen donderdag plaats tijdens het Waterinnovatie-
festival in de Werkspoorkathedraal (Utrecht). De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank).

Beoordeling

Letterlijke tekst uit het juryrapport: ‘Iets als afval bestempelen is bij veel waterschappen een gepasseerd station: circulair denken is het nieuwe denken. En dat zie je terug bij de winnaar in de categorie ‘Schoon water’. Samen met partners heeft waterschap Rijn en IJssel de rioolwaterzuivering in Zutphen omgebouwd tot een ‘grondstoffenfabriek’ waar niet alleen schoon water maar ook de nieuwe biobased grondstof wordt gewonnen: Kaumera Nereda Gum.

Het product kan worden ingezet in onder meer het glazuur van tegels, in beton en in brandwerende systeemplafonds.