LOCHEM – De parkeergarage van Wila staat er al even maar vrijdag is de kavelverkoop voor wat Kantorenpark Stijgoord heet officieel van start gegaan. Daarbij werd bekend gemaakt dat tenminste één bedrijf zich daar al vestigt. Olbecon Betoncontructies maakt de overstap van Aalsvoort naar de locatie dichtbij het centrum.
Wethouder Eric-Jan de Haan en Johan Oltvoort van Olbecon onthulden samen het projectbord waarop de verkoop wordt uitgedragen. Even verderop plantte wethouder Henk van Zeijts samen met anderen een boom. Een deel van het voormalige zwembadterrein wordt namelijk ecologische beheerd door Stichting de Marke, waarin onder meer omwonenden de handen uit de mouwen steken om de biodiversiteit te verbeteren.
Beheer
Heemraad Antoinet van Helvoirt van het Waterschap Rijn en IJssel vertelde over het verzoek van de Marke om taken van het waterschap te mogen overnemen. “Als wij ons werk kunnen blijven doen is het natuurlijk geen enkel probleem als we een beetje hulp krijgen bij het beheer”, zo zei ze.
Olbecon
Johan Oltvoort van Olbecon vertelde dat hij met voormalig wethouder Ingrid de Pagter en bedrijvencontactfunctionaris Cor Bernard in gesprek kwam over onder meer een andere activiteit, die de naam Olcas draagt. Dat is een leverancier van duurzame en betaalbare prefabwoningen die casco worden opgeleverd. Op de vraag of de gemeente iets voor het bedrijf – dat overigens niet in Lochem produceert – kon betekenen, kwam het gesprek op de huisvesting. Dit resulteert op termijn in de verhuizing naar Stijgoord in een pand dat recht doet aan de activiteiten van Olbecon.
lees verder onder de foto…
Vertrouwen
Eric-Jan de Haan heeft een rotsvast vertrouwen in een gouden toekomst voor Stijgoord. “Waar vind je een bedrijventerrein op een steenworp afstand van het centrum en een schouwburg en waar je naast de deur kunt recreëren.” Dat laatste is onder meer een verwijzing naar het wandelpad dat vlakbij de zompenloods begint. Op een hekje prijkt inmiddels een bordje van de Stichting de Marke.
De Marke
Voorzittter Peter va Waveren van deze stichting vertelde dat marken vanaf de Middeleeuwen veel voorkwamen in de omgeving. Het was een samenwerkingsverband van boeren die samen gemeenschappelijke grond beheerden. “Lochem had niet zo’n marke, dus dat werd tijd”, aldus de voorzitter.
lees verder onder de afbeelding…
Behoud natuurwaarde
Van Waveren wees er verder op dat Hans van Hoorn (voormalig raadslid voor GroenLinks) en Johan Busger op Vollenbroek (ook bekend van Stichting Natuur in de Graafschap) al sinds de sluiting van zwembad Stijgoord in 1993 uiterst alert zijn op (bestemmings)plannen en erg gespitst op behoud van de natuurwaarde langs de Berkel. De restanten van het zwembad zelf heeft zich bijna autonoom ontwikkeld tot natuurgebiedje en gaat een rol spelen bij de opslag van hemelwater.
Fruitbomen
Busger op Vollenbroek vertelde desgevraagd dat de eerste stappen zijn gezet maar dat er nog mooie plannen op uitvoering wachten. De eerste fruitbomen en lindes zijn geplant. In het gebied staan al wat oude bomen, waaronder ook fruitbomen. “Die hebben achterstallig onderhoud en we maken bij het herstel gebruik van de kennis Jan Huidink. Hij weet alles over oude fruitbomen”, zo vertelt hij.
Biodiversiteit
Om te zorgen voor optimale biodiversiteit worden zogeheten zachte zomen gecreëerd. Dat worden overgangen van bomen, via struiken en kruiden naar grasland. Ideaal voor insecten en vogels. Een poel bij de zompenloods lijkt zeer geschikt voor de kamsalamander. In de zomer gaat jongvee van een biologische boer het bloemrijke grasland begrazen.
Alle informatie over het nieuwe bedrijventerrein en de daar aangeboden bouwkavels is te vinden via DEZE link.