Vragen over windmolens van Deventer, vlakbij Epse

0
Op deze kaart zijn de zoekgebieden voor windmolens aangegeven. De paarse stippellijn geeft de gemeentegrens aan (bron: gemeente Deventer)

EPSE/LOCHEM – De gemeente Deventer zoekt naar locaties om windmolens te plaatsen in twee gebieden bij de A1, vlakbij Epse. Het zou in totaal om negen turbines kunnen gaan. In Epse stuit dit op verzet. De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad stelde er maandavond vragen over aan het college van B&W.

Wethouder Henk van Zeijts gaf aan dat de gemeente Deventer op 25 november een brief heeft gestuurd naar het college en de gemeenteraad van Lochem waarin twee focusgebieden voor windmolens worden benoemd. Het gaat om een gebied nabij de afslag Deventer-Oost van de A1 en een iets oostelijker gelegen gebied. Het eerste gebied ligt aan de Lochemse zijde van de snelweg en dus inderdaad vlak bij Epse. Het dorp heeft ook uitzicht op twee grote windmolens langs de A1 die al eerder werden gebouwd.

Communicatie met Epse

Van Zeijts gaf aan dat het college nog geen mening heeft over de plannen van Deventer omdat nog geen sprake is van een concreet project. Wel gaat er deze of volgende week een brief naar de gemeente Deventer. Hierin ligt de nadruk op de communicatie met de inwoners van Epse. “Deventer moet hiervoor zorgen en we zullen als Lochem wat dat betreft de vinger aan de pols houden”, aldus de wethouder.

Hij wees erop dat de gemeenten aan zet zijn om te zorgen voor meer duurzame energie. Dit is vastgelegd in het Energieakkoord. “Het is daarom begrijpelijk dat Deventer naar mogelijkheden zoekt.”

Geen andere signalen

Op de vraag van de PvdA of er ook dergelijke signalen uit andere buurgemeenten zijn, antwoordde Van Zeijts dat dit niet het geval is, met uitzondering van de al lang bekende plannen in de gemeente Zutphen. Daar gaat het om industrieterrein De Mars, nabij de gemeentegrens bij Eefde. Lochem wilde hier aanvankelijk in participeren maar zag hier onder druk van hevig verzet uit Eefde van af.

Meer informatie over de plannen van de gemeente Deventer is HIER te vinden.